BBC: Σε δύσκολη θέση η Ουκρανία, με τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν

- in ΔΙΕΘΝΗ
BBC: Σε δύσκολη θέση η Ουκρανία με τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν – Σε ρόλο θεατή το ΚίεβοΓια ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά με το Κίεβο σε ρόλο θεατή, κάνει λόγο το BBC, σε μια πρώτη ανάλυσή του για την αιφνιδιαστική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η είδηση ότι οι δύο ηγέτες των δύο πιο βαριά οπλισμένων πυρηνικών εθνών -της Ρωσίας και των ΗΠΑ- πραγματοποίησαν μια φαινομενικά εποικοδομητική και εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών –  εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς έναν πιο ειρηνικό κόσμο, σχολιάζει ο συντάκτης του BBC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν σαφώς καλή σχέση, σε έντονη αντίθεση με τον προηγούμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν.

Προς το παρόν, λοιπόν, η «θερμοκρασία» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έχει μειωθεί. Αλλά αυτή η θετική κίνηση μπορεί κάλλιστα να αποβεί σε βάρος της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ήταν κρυστάλλινα σαφής για τη στάση των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την ειρήνη στην Ουκρανία, με λόγια που αναμφίβολα θα χαιρετιστούν από τη Μόσχα.

Χωρίς αμερικανικά στρατεύματα για την Ουκρανία σε οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση ασφαλείας, χωρίς καμία ρεαλιστική πιθανότητα επιστροφής στα προ του 2014 σύνορά της (όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε αντάρτες στο Ντονμπάς) και χωρίς καμία πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Όλοι αυτοί ήταν ξεκάθαροι στόχοι, που είχε θέσει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η κυβέρνησή του – και «κουμπώνουν» με μια δεινή κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπου οι ανώτερες αριθμητικά δυνάμεις της Μόσχας της επιτρέπουν να προωθηθεί βαθύτερα, στα ουκρανικά εδάφη.

H Μόσχα έχει ήδη καταγάγει μια διπλωματική νίκη μόνο από το γεγονός αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, τονίζει ακόμα το BBC σε άλλη ανάλυσή του, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας ήταν επί τρία χρόνια παρίας της διεθνούς κοινότητας, και η κατάσταση αυτή αλλάζει.

«Από πολλές απόψεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αυτό που θέλει: την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο “πρώτο τραπέζι” της διεθνούς πολιτικής, παρά τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζεται.

Διαβάστε Επίσης

Μισό Ψωμί Και ΄Ενα Βιβλίο (Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα)

Lectures Bureau Όταν κάποιος πηγαίνει στο θέατρο, σ’