Στο βιβλίο της Γένεσης αναφέρεται ο μύθος του Πύργου της Βαβέλ. Σύμφωνα με αυτή την αλληγορική ιστορία, οι απόγονοι του Νώε πολλαπλασιάστηκαν γρήγορα με την ευλογία του θεού, ζούσαν αρμονικά και όλοι μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Όταν πήγαν να εγκατασταθούν στην Μεσοποταμία μετά τον κατακλυσμό, αποφάσισαν να χτίσουν μια πόλη με έναν πύργο τόσο ψηλό, που θα έφτανε στον ουρανό, ώστε να αποκτήσουν φήμη και δύναμη όμοια με τον Παντοκράτορα. Ο Θεός όμως, είχε άλλα σχέδια.
Όταν ξεκίνησαν το χτίσιμο, αποφάσισε να τους δώσει ένα μάθημα. Μια μέρα, λοιπόν, οι εργάτες που εργάζονταν στον πύργο, έχασαν το μυαλό και την ομιλία τους. Ο Θεός επέφερε σύγχυση στη γλώσσα τους, για να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο πύργος και η πόλη να μην ολοκληρωθούν ποτέ. Ο πύργος εγκαταλείφθηκε, σιγά – σιγά κατέρρευσε και η πόλη ερήμωσε. Οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν σε όλη τη γη, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες και δημιούργησαν χωριστά έθνη.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία των θρησκευτικών, καθώς και της Ιστορίας. Αφορά το βιβλίο Γένεσις της Παλαιάς Διαθήκης, συγγραφέας του οποίου θεωρείται ο Μωυσής. Στη διδακτική, θα μπορούσε να τονιστεί η αλαζονεία και η εγωπάθεια, που δείχνουν πολλές φορές οι άνθρωποι, αλλά και η αδυναμία συνεννόησης που συχνά επιδεικνύουν, όταν πρέπει να συνεργασθούν, για κάποιο πολύ σπουδαίο θέμα.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου της Γένεσις, αναφέρεται στην περίοδο της προϊστορίας της ανθρωπότητας, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο Θεός, μετά τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου, επεμβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία, δημιουργώντας ένα λαό. Ο κόσμος προήλθε από τα χέρια του Δημιουργού τέλειος και η διαχείριση του παραχωρήθηκε στον άνθρωπο. Οι πρώτες όμως επιλογές που κάνει ο άνθρωπος ως ελεύθερο ον τον οδηγούν σε διάσπαση της σχέσης του με το Θεό, με αποτέλεσμα να αρχίσει μια πτωτική πορεία από την αρχική του κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την συνεχή διάσπαση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα: διάσπαση της σχέσης άντρα-γυναίκας, με εξουσιαστική επιβολή του πρώτου στη δεύτερη (Αδάμ-Εύα), διάσπαση της σχέσης μεταξύ των αδερφών, που φτάνει μέχρι την αδελφοκτονία (Κάιν-Άβελ), ανατροπή της φυσικής κατάστασης του κόσμου (Κατακλυσμός) και το τελικό την πλήρη διάσπαση και διάσταση της ανθρώπινης κοινωνίας μέσω της αλαζονείας του ανθρώπου με τον Πύργο της Βαβέλ.
ΠΗΓΗ: http://photodentro.edu.gr/cultural/r/8526/1847
Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/5699937012904143/