Ιούνιος 15, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ήττα για τα κυβερνώντα κόμματα στις ευρωεκλογές, σε Γερμανία και Γαλλία

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή στις ευρωεκλογές υπέστησαν τα κυβερνώντα κόμματα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα κόμματα του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκονται τουλάχιστον 15 μονάδες πίσω από τα κόμματα, που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις, σε μια βραδιά που σε ολόκληρη την Ευρώπη τα περισσότερα κόμματα, που βρίσκονται στην εξουσία δέχτηκαν μεγάλη πίεση.

Δεύτερο το AfD, ήττα για την κυβέρνηση Σολτς

Στη Γερμανία, οι ψηφοφόροι -απογοητευμένοι, μεταξύ άλλων, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία και το μεταναστευτικό- γύρισαν την πλάτη στον καγκελάριο Σολτς και στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς καταγράφουν την ιστορικά χειρότερη επίδοσή τους σε ευρωπαϊκές εκλογές (14%) και υποχωρούν στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό AfD, το οποίο ξεπέρασε και τα τρία κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, που στις ευρωεκλογές του 2019 είχαν πετύχει την έκπληξη, φτάνοντας στο 20,5%, προβλέπεται να καταρρεύσουν στο 12%, ενώ το τρίτο κόμμα του συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι, αναμένεται να εξασφαλίσουν μόλις 5% της λαϊκής ψήφου.

Το AfD, παρότι επλήγη από σειρά σκανδάλων, φαίνεται να κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση (16,5%), επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς την ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Πρώτοι στα exit polls είναι οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), με ποσοστό 29,5%, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και δίνοντας σημαντική ενίσχυση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Συντριβή και για τον Εμανουέλ Μακρόν

Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζει ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη δεύτερο μεγάλο πλήγμα μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πρόπερσι.

Σύμφωνα με τα exit polls, η Εθνική Συσπείρωση καταλαμβάνει ποσοστό 32,5%, με το κόμμα του Μακρόν να έρχεται δεύτερο με ποσοστό 15,2%, ξεπερνώντας οριακά τους Σοσιαλιστές, που είναι τρίτοι με ποσοστό 14,3%.

Όπως και στη Γερμανία, έτσι και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η ακροδεξιά κέρδισε έδαφος και φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να χτίσει μομέντουμ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

 

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για το τελεσίγραφο Πούτιν: «Είναι το ίδιο πράγμα, που έκανε ο Χίτλερ»

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από