Για να είναι κανείς ευτυχισμένος, πρέπει…

- in EDITORIAL

Για να είναι κανείς ευτυχισμένος, πρέπει να είναι ευτυχισμένος, με αυτά που έχει. (OSHO)

Παρακολουθήστε το στην ίδια σας τη ζωή. Χάνετε το ενδιαφέρον σας γι’ αυτά που έχετε. Έχετε ένα όμορφο σπίτι. Είναι όμορφο μόνο για τους γείτονές σας, όχι για εσάς. Έχετε ένα όμορφο αυτοκίνητο. Είναι όμορφο μόνο για τους άλλους, που δεν έχουν αυτοκίνητα, δεν είναι όμορφο για εσάς. Έχετε μια όμορφη γυναίκα ή έναν όμορφο άνδρα δεν σας ασκεί καμμία γοητεία. Το έχετε, αυτό είναι αρκετό. Οι άνθρωποι γοητεύονται μόνο από αυτό που δεν έχουν.
Έχω ακούσει:

«Ραμόν», είπε ο μουλάς Νασρεντίν, καθώς συναντήθηκαν στον δρόμο μια μέρα, «ήθελα να σε ρωτήσω κάτι».

«Ρώτα, μουλά», είπε ο φίλος του.

«Η γυναίκα μου είναι λίγο παχιά. Και μάλιστα, όταν βγάζει τον κορσέ της το βράδυ είναι ένας μεγάλος σβόλος. Είναι και η δική σου γυναίκα έτσι;», ρώτησε ο Νασρεντίν.

«Α, όχι. Η γυναίκα μου έχει υπέροχη σιλουέτα. Και μάλιστα είναι τόσο κομψή ώστε δεν φοράει τίποτε από κάτω, και είναι πραγματικά πανέμορφη», απάντησε ο Ραμόν.

«Λοιπόν», συνέχισε ο Νασρεντίν, «η δική μου γυναίκα είναι τόσο άσχημη, ώστε καλύπτει το πρόσωπό της με κρέμες και μπικουτί, όταν κοιμάται. Η δική σου γυναίκα δεν το κάνει αυτό;».
«Α, όχι. Η γυναίκα μου δεν χρειάζεται κρέμες ή μέικαπ, και τα μαλλιά της είναι υπέροχα», απάντησε ο φίλος του.

«Λοιπόν, Ραμόν, έχω άλλη μία ερώτηση μόνο.
Για ποιόν λόγο κυνηγάς τη γυναίκα μου;», απαίτησε να μάθει ο Νασρεντίν.

Aυτός είναι ο τρόπος του εγωισμού, πάντοτε κυνηγάτε αυτό που δεν έχετε.

Ένας εγωιστής λοιπόν παραμένει δυστυχισμένος, επειδή, για να είναι κανείς ευτυχισμένος, πρέπει να είναι ευτυχισμένος, με αυτά που έχει. Δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένος, με αυτά που δεν έχετε· μόνο δυστυχισμένος μπορείτε να είστε μ’ αυτά. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένος, μόνο με αυτά που έχετε. Πώς μπορείτε να είστε ευτυχισμένος, με αυτά που δεν έχετε; Και ο εγωισμός ενδιαφέρεται μόνο γι’ αυτά που δεν έχετε.

Έχετε δέκα χιλιάδες δολάρια – ο εγωισμός δεν ενδιαφέρεται πλέον γι’ αυτά. Ενδιαφέρεται για είκοσι χιλιάδες δολάρια. Όταν αποκτήσετε είκοσι χιλιάδες δολάρια, δεν ενδιαφέρεται πια γι’ αυτά. Ενδιαφέρεται μόνο για τριάντα χιλιάδες. Και ούτω καθεξής… συνεχίζεται.

Ο εγωισμός σάς δίνει μόνο στόχους, αλλά όποτε φτάνουν αυτοί οι στόχοι, ο εγωισμός δεν σας επιτρέπει να γιορτάσετε. Ένα άτομο γίνεται όλο και πιο δυστυχισμένο! Καθώς περνάει η ζωή, συσσωρεύουμε δυστυχία, στοιβάζουμε δυστυχία. Και είναι πολύ δύσκολο να το συνειδητοποιήσετε αυτό – ότι εσείς ο ίδιος προκαλείτε τη δυστυχία σας. Αυτό πηγαίνει ενάντια στον εγωισμό. Γι’ αυτό ρίχνετε την ευθύνη σε άλλους.

Αν είστε δυστυχισμένος νομίζετε ότι φταίει η κοινωνία, ότι οι γονείς σας έκαναν λάθος. Αν ακούσετε τους φροϋδικούς, θα πουν ότι φταίνε οι γονείς σας, ο τρόπος που σας έχουν επηρεάσει οι γονείς σας. Αν ακούσετε τους Μαρξιστές, θα πουν ότι φταίει η κοινωνική δομή, η κοινωνία. Αν ακούσετε τους πολιτικούς, λένε ότι φταίει ο λάθος τύπος κυβέρνησης. Αν ακούσετε τους εκπαιδευτικούς, λένε ότι φταίει το γεγονός ότι χρειάζεται κάποιος άλλος τύπος εκπαίδευσης.

Κανείς δεν λέει ότι εσείς είστε υπεύθυνος – η ευθύνη ρίχνεται στους άλλους. Μετά είναι αδύνατον να είστε ευτυχισμένος, επειδή, αν οι άλλοι σας κάνουν δυστυχισμένο, τότε είναι υπεράνω των δυνάμεών σας να είστε ευτυχισμένος – εκτός κι αν όλος ο κόσμος αλλάξει σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Είναι δύσκολο να διαλέξετε τους γονείς σας. Έχει συμβεί ήδη. Τι να κάνετε;

Ολόκληρος ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένος, δεν ήταν ποτέ έτσι, και δεν θα είναι ποτέ έτσι. Είναι αναπόφευκτο ο κόσμος να παραμείνει δυστυχισμένος, μόνο τα άτομα μπορούν να είναι ευτυχισμένα. Είναι κάτι προσωπικό.

Χρειάζεται συναίσθηση, για να είναι κάποιος ευτυχισμένος. Χρειάζεται ένταση, για να είναι κάποιος ευτυχισμένος. Χρειάζεται επίγνωση, για να είναι κάποιος ευτυχισμένος. Ο κόσμος δεν μπορεί ποτέ να είναι ευτυχισμένος, επειδή δεν έχει επίγνωση. Η κοινωνία δεν έχει ψυχή, μόνο ο άνθρωπος έχει. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να το δεχτεί αυτό ο εγωισμός.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

Εικόνα: http://www.sortra.com/impressive-childrens-photography-by-simone-hertel/kids-cats001/

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για το τελεσίγραφο Πούτιν: «Είναι το ίδιο πράγμα, που έκανε ο Χίτλερ»

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από