Ιούνιος 15, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρευνα της «New York Times» αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής, στην Ουκρανία

- in MEDIA

Η Ρωσία κατέστρεψε 210.000 σπίτιαμ στην Ουκρανία – «Είναι σαν να έχει καταστραφεί όλο το Μανχάταν τέσσερις φορές»

Η Ρωσία κατέστρεψε 210.000 σπίτια στην Ουκρανία – «Είναι σαν να έχει καταστραφεί όλο το Μανχάταν τέσσερις φορές»

Το μέγεθος της καταστροφής στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής αποκαλύπτει έρευνα της εφημερίδας «New York Times».

Μαζί με επιστήμονες, οι δημοσιογράφοι ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες από κάθε κτίριο της χώρας, που έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί τα τελευταία δύο χρόνια. «Αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για το πού διεξήχθη ο πόλεμος στην Ουκρανία και το σύνολο της καταστροφής», γράφει η εφημερίδα.

Στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, περίπου 210.000 κτίρια καταστράφηκαν στην Ουκρανία, τα οποία βρίσκονται κυρίως κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου σχεδόν 1.300 χιλιομέτρων.

«Κατά τόπους, η Ουκρανία μοιάζει με τη Δρέσδη ή το Λονδίνο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

«Αυτό είναι περισσότερο από ότι, αν ολόκληρο το Μανχάταν εξαφανιζόταν τέσσερις φορές», γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «κατά τόπους η Ουκρανία μοιάζει με τη Δρέσδη ή το Λονδίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή τη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από έξι μήνες βομβαρδισμών».

«Η Μαριούπολη», γράφει η «New York Times», «είναι μια πόλη που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές και ανοικοδομείται εσπευσμένα, για να κρύψει τα ίχνη των εγκλημάτων πολέμου».

«Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είναι επίσης κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό – εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά ρουκέτες και πυρά πυροβολικού από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Άλλες πόλεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές δυνάμεις είναι οι: Μαρίνκ, Ρουμπίζνε, Μπαχμούτ, Ιρπίν, Ζαπορίζια, Ορέχοφ, Χερσώνα, Νόβαγια Καχόφκα, Αλιόσκι και τα λιμάνια Ρένι και Ισμαήλ. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, το Κίεβο, το Ντνίπρο, η Οδησσός και το Τσερνίχοφ, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από πυραυλικά πλήγματα.

Περισσότερα από 900 σχολεία, νοσοκομεία και εκκλησίες έχουν καταστραφεί. Προστατεύονται από τις συμβάσεις της Γενεύης. Η εφημερίδα εκτιμά ότι τουλάχιστον 106 νοσοκομεία και κλινικές (συμπεριλαμβανομένων 18 στη Μαριούπολη), 109 θρησκευτικοί χώροι (εκκλησίες, ναοί, τζαμιά, μοναστήρια) και 708 εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια) έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία.

Οι εκτιμήσεις αυτές, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι σκόπιμα συντηρητικές, ενώ η πραγματική κλίμακα της καταστροφής είναι πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερη και εξακολουθεί να αυξάνεται.

ΑΠΕ

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για το τελεσίγραφο Πούτιν: «Είναι το ίδιο πράγμα, που έκανε ο Χίτλερ»

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από