Αφγανιστάν: Οι αγρότες αντιστέκονται… [videos]

- in ΔΙΕΘΝΗ

File Photo epa11296362 Taliban authorities burn confiscated drugs during a ceremony in Kabul, Afghanistan, 23 April 2024. EPA/SAMIULLAH POPAL
Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις των Ταλιμπάν, με διαταγές να καταστρέψουν καλλιέργειες παπαρούνας και αγρότες ξέσπασαν στην ορεινή επαρχία Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Τζαμαλουντίν -πρόκειται για ψευδώνυμο-, από το χωριό Μπαρλάς Σαχμάρ, στην περιφέρεια Αργκό, είπε ότι συγχωριανοί του, οι οποίοι καλλιεργούν παπαρούνες πέταξαν πέτρες σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ άλλοι  εκλιπαρούν να μην καταστρέψουν τις καλλιέργειες.

Οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ, για να διαλύσουν χωρικούς, πρόσθεσε.

Μέλος του υγειονομικού προσωπικού στην Αργκό είπε πως στο κέντρο υγείας, όπου εργάζεται, διακομίστηκαν «δυο νεκροί και εννιά τραυματίες» από το Μπαρλάς.

Στις αρχές του μήνα, ξέσπασαν παρόμοια επεισόδια στην επαρχία με δυο νεκρούς· ο ένας από τους θανάτους καταγράφτηκε στην Αργκό, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το Αφγανιστάν ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός παπαρούνας στον κόσμο, ωσότου ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν απαγόρευσε τις καλλιέργειες, το 2022. Έκτοτε, η παραγωγή οπίου στη χώρα μειώθηκε κατά 95%, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Το θεαματικό αποτέλεσμα, που εξήρε η διεθνής κοινότητα, σήμανε ταυτόχρονα καταστροφή για τους αγρότες, τα έσοδα των οποίων μειώθηκαν κατά 92%.

Σύμφωνα με τον Τζαμαλουντίν, οι κάτοικοι του Μπαρλάς κλείστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα σπίτια τους, ενώ δυνάμεις των Ταλιμπάν απέκλεισαν τη ζώνη.

Ο Νουρουλά Ναζαρί, εκπρόσωπος της στρατιωτικής δύναμης των Ταλιμπάν στην Μπανταχσάν, έκανε λόγο για διαδηλώσεις εναντίον της καταστροφής καλλιεργειών παπαρούνας στην Αργκό, διαβεβαιώνοντας πως «αποκαταστάθηκε η ομαλότητα». Στην ανακοίνωση, που δημοσιοποίησε δεν γίνεται καμιά αναφορά σε θύματα.

«Αγκιτάτορες που ξεσήκωναν τον κόσμο συνελήφθησαν και η καταστροφή των χωραφιών συνεχίζεται», πρόσθεσε ο Μαμπουμπουλά Χάμεντ, υψηλόβαθμος αξιωματικός των δυνάμεων των Ταλιμπάν, κατά την ανακοίνωση.

Στέλεχος των Ταλιμπάν, εντεταγμένο στις μονάδες που αναπτύχθηκαν στην Αργκό, είπε πως κάτοικοι πρόβαλαν αντίσταση και τραυμάτισαν μέλη της δύναμης.

«Δεν ήθελαν να μας μιλήσουν, είχαν μαζέψει πέτρες, πήραν ρόπαλα και φτυάρια για να μας σταματήσουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφος στην επαρχιακή πρωτεύουσα Φαϊζαμπάντ είδε τρία ελικόπτερα να πετούν προς την κατεύθυνση της Αργκό και οδόφραγμα που εμπόδιζε οποιονδήποτε να κινηθεί προς την περιοχή.

Οι αρχές έχουν παροτρύνει καλλιεργητές παπαρούνας να επιλέξουν εναλλακτικές καλλιέργειες, όμως τα έσοδα δεν τους φτάνουν. «Είμαστε φτωχοί, η μόνη ελπίδα μας να επιβιώσουμε είναι η παπαρούνα», εξήγησε ο Τζαμαλουντίν.

Το μακρύ χέρι του Σι: Η Κίνα παρακολουθεί και εκφοβίζει 900.000 φοιτητές της, που σπουδάζουν στο εξωτερικό – Έκθεση κόλαφος της Amnesty International

HELLAS JOURNAL


Διαβάστε Επίσης

Πομπέο: «Τραγική ακόμη και για τους Τούρκους η απόφαση να μετατραπεί η Μονή της Χώρας σε τέμενος»

Ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές και θ’