Μάιος 30, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Τουρκία αρχίζει την αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι την Τρίτη του Πάσχα θα αρχίσει τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» του πολεμικού ναυτικού της, η οποία θα διεξαχθεί σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε στο αρχηγείο του τουρκικού Ναυτικού στο Γκιολτζούκ της Προποντίδας, ο διοικητής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων του τουρκικού Στόλου, αρχιπλοίαρχος Καάν Τούρκκαν, ανέφερε ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος 100 πλοία επιφανείας, οκτώ υποβρύχια, 39 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επτά μη επανδρωμένα σκάφη (μεταξύ των οποίων και τα νέα σκάφη-καμικάζι), δύο ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τρεις ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Επιχειρήσεων, έξι σκάφη της Ακτοφυλακής, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και 15.000 άτομα προσωπικό. Ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στην άσκηση θα είναι το νεότευκτο μίνι αεροπλανοφόρο / σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu».

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα λάβει χώρα και εκπαίδευση με πραγματικά πυρά στις 12 και 13 Μαΐου, ενώ θα προηγηθεί στις 11 Μαΐου η φιλοξενία των διακεκριμένων επισκεπτών στον ναύσταθμο του Άκσαζ. Τις δύο τελευταίες ημέρες, στις 17 και 18 Μαΐου, τα πλοία που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα επισκεφθούν συνολικά 27 λιμάνια.

Ο αρχιπλοίαρχος Τουρκκάν εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης θα προσομοιαστεί και πολιτική διαχείρισης των μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ψηφιακά μέσα, κοινωνικά μέσα δικτύωσης) από το κέντρο επιχειρήσεων της άσκησης, μέσω του δικτύου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στόχος της άσκησης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών μέσων και της διοίκησης του τουρκικού Ναυτικού, η βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων, των μηχανισμών πρόβλεψης και λήψης αποφάσεων του προσωπικού του αρχηγείου του Ναυτικού και των μονάδων, που συμμετέχουν στην άσκηση σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών και η δοκιμή της διαλειτουργικότητας, με τους άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε Επίσης

Πομπέο: «Τραγική ακόμη και για τους Τούρκους η απόφαση να μετατραπεί η Μονή της Χώρας σε τέμενος»

Ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές και θ’