Telegraph για Νετανιάχου: Έκανε αυτό, που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει…

- in ΔΙΕΘΝΗ

«Ο κίνδυνος για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ»

Το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν προκάλεσε έκπληξη στους δυτικούς παρατηρητές των εξελίξεων, ωστόσο έφερε έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ και Βρετανία, αφού φέρνει την περιοχή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αναφέρει σημερινή ανάλυση της Telegraph.

«Μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, η οποία αποτελούσε απάντηση στο ισραηλινό πλήγμα σε ιρανικό προξενείο, το Τελ Αβίβ ετοίμαζε την επίθεσή του. Το ίδιο βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να προβεί άμεσα σε αντίποινα, προειδοποιώντας τον ότι η Αμερική δεν θα υποστήριζε ούτε θα συμμετείχε σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να συνέστησε στον Ισραηλινό ηγέτη να δει το συμβάν ως μια σημαντική νίκη, που κατέγραψε η χώρα του μέσω της εκπληκτικά αποτελεσματικής αεράμυνάς της, η οποία περιόρισε τις επιπτώσεις των ιρανικών χτυπημάτων σε ένα κατεστραμμένο αεροπλάνο και σε υλικές ζημιές, σε έναν διάδρομο προσγείωσης.

Ωστόσο, η συμβουλή αυτή δεν εισακούστηκε από όλους τους συνεργάτες του κ. Νετανιάχου. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει έκτοτε εγκλωβιστεί σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τον χρόνο, το μέγεθος και την τοποθεσία μιας στρατιωτικής απάντησης. Για ορισμένους ειρηνιστές στην ισραηλινή κυβέρνηση, ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου με το Ιράν ήταν υπερβολικά μεγάλος. Η Τεχεράνη έχει ορκιστεί να ανταποδώσει τα ίσα, αν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφός της, βυθίζοντας τις δύο χώρες σε έναν κύκλο αντιποίνων, που θα κλιμάκωναν την κατάσταση πέρα από τον έλεγχο οποιουδήποτε από τα δύο κράτη».

«Όμως για τα ισραηλινά “γεράκια”, η πρόκληση της απευθείας επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφός τους, μετά από μήνες ιρανικής υποστήριξης σε ισλαμιστικές ομάδες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Νετανιάχου έκανε τώρα αυτό που ο Μπάιντεν, άλλοι ηγέτες της G7 και ο ΟΗΕ τον προειδοποίησαν να μην κάνει. Προκάλεσε περαιτέρω μια εχθρική και απρόβλεπτη περιφερειακή δύναμη με αβέβαιες πυρηνικές δυνατότητες. Σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ένας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα έφερνε σε απευθείας σύγκρουση δύο από τις υπερδυνάμεις της περιοχής. Υπάρχει επίσης ανησυχία, σχετικά με τη συνεχιζόμενη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, που ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη κριτική στη στρατηγική του Νετανιάχου στη Γάζα και την προθυμία του να χτυπήσει την Τεχεράνη. Μέχρι τώρα, η σημασία της σχέσης του Ισραήλ με τις ΗΠΑ απέτρεπε τον Νετανιάχου από το να κάνει αυτό που μάλλον του λέει το ένστικτό του, δηλ. να πολεμήσει όσο το δυνατόν πιο σκληρά κατά του Ιράν και των ομάδων-αντιπροσώπων του, στην περιοχή.

Ο κίνδυνος για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ. Στην Ουάσιγκτον, όπως και στο Τελ Αβίβ, οι ηγέτες περιμένουν τώρα εναγωνίως να δουν τι θα κάνει το Ιράν στη συνέχεια», καταλήγει η ανάλυση της εφημερίδας.

Διαβάστε Επίσης

Πομπέο: «Τραγική ακόμη και για τους Τούρκους η απόφαση να μετατραπεί η Μονή της Χώρας σε τέμενος»

Ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές και θ’