Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι «όροι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-16

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε περίπτωση που παραβιαστεί ο συγκεκριμένος όρος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεσμεύεται να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία, για την επίλυση του θέματος

Όροι για τη χρήση των F-16 από την Τουρκία τίθενται με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στην επιστολή που απευθύνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο της Βουλής των αντιπροσώπων – όσο και της Γερουσίας, αναφέρεται ότι τα F-16, που θα παραλάβει η Τουρκία, δεν πρέπει να χρησιμοποιοηθούν παρά μόνο για σκοπούς της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πτήσεις πάνω από νησιά – υπερπτήσεις – δεν είναι συμβατές με αυτόν τον όρο. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν στην «Κ» ότι η επιστολή έχει χαρακτηριστεί εμπιστευτική και δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα ούτε και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι προφανές ότι έχει κάθε λόγο να θέλει να την έχει υπόψη.

Αν παραβιαστούν οι όροι

Σε περίπτωση που παραβιαστεί ο συγκεκριμένος όρος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεσμεύεται να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία, για την επίλυση του θέματος. Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος όρος συνεχίζει να παραβιάζεται, η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε διακοπή της υλοποίησης του προγράμματος προμήθειας των F-16 στην Άγκυρα, με βάση τις πολύ λεπτομερείς προβλέψεις της νομοθεσίας, για τον έλεγχο στην παροχή εξοπλισμών από τις ΗΠΑ.

Οι όροι που τίθενται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν κυρίως έναν εσωτερικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την έγκριση του προγράμματος εξαγωγής των F-16 προς την Τουρκία, έναντι ενός Κογκρέσου που τα προηγούμενα χρόνια παρουσιαζόταν ιδιαίτερα σκεπτικό, για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στο Ουκρανικό, η Άγκυρα.

Πηγή

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για το τελεσίγραφο Πούτιν: «Είναι το ίδιο πράγμα, που έκανε ο Χίτλερ»

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από