Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, στην Άγκυρα, σήμερα !

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Άγκυρα, σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ.Γεραπετρίτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Η συνάντηση αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία, από την Αθήνα.

Όπως υπογράμμισε χθες και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία, οι επόμενοι 2 μήνες θα είναι κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα και το καλό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες θα πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια και αυτό εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία.

Η Αθήνα δεν διαχωρίζει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά ως προς την «αξιολόγηση» της στάσης της Τουρκίας, ενώ οι Κυριακος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν μετά τη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στη Λευκωσία, υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακούμενες ενέργειες, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης.

Στη σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτης και Φιντάν θα επικεντρωθούν σε ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας θα αφορούν την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, την πολιτική προστασία και τον τουρισμό και θα προετοιμάσουν το έδαφος, για τη νέα συνάντηση Κ.Μητσοτάκη – Ρ.Τ.Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια, τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που προγραμματίζεται για το τέλος του 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα τονίζει πως η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά, που αναγνωρίζει, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα της επισημοποίησης της συνεργασίας μεταξύ του «Enterprise Greece» και του «Invest in Turkey». Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο Χακάν Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή προσωπική σχέση στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή, με τρόπο που τους επιτρέπει να συνεργάζονται άμεσα και εποικοδομητικά.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση κρίσεων και αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση, για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για το τελεσίγραφο Πούτιν: «Είναι το ίδιο πράγμα, που έκανε ο Χίτλερ»

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από