H Mόσχα απελαύνει εκαντοντάδες Γερμανούς…

- in MEDIA

Πρόκειται για διπλωμάτες, εκπαιδευτικούς, δημοσίους λειτουργούς και Καλλιτέχνες !

Νέα τροπή παίρνει τις τελευταίες ώρες ο «διπλωματικός πόλεμος», που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου. Αρχικά αφορμή, πριν από περίπου ένα μήνα, στάθηκε απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης περί μείωσης του αριθμού Ρώσων διπλωματών, στη Γερμανία. Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που δρούσαν στη Γερμανία με τον «διπλωματικό μανδύα». Ως αντίποινα η Μόσχα είχε επίσης ανακοινώσει τη μείωση του αριθμού διπλωματικών υπαλλήλων της Γερμανίας επί ρωσικού εδάφους.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης από το πρωί, εκατοντάδες Γερμανοί διπλωμάτες, αλλά κυρίως δάσκαλοι και καθηγητές της Γερμανικής Σχολής της Μόσχας, εργαζόμενοι στα παραρτήματα του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Ρωσία, καθώς και εργαζόμενοι σε γερμανικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, ως συνέπεια της πρωτοφανούς διπλωματικής διαμάχης, που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

Πρώτη μετέδωσε την είδηση η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημη επιβεβαίωση και από το γερμανικό υπ. Εξωτερικών στο δημόσιο δίκτυο ARD.

Ανώτατο όριο στη γερμανική εκπροσώπηση

Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, η Μόσχα προχώρησε στη θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό Γερμανών διπλωματών και υπαλλήλων σε άλλους γερμανικούς φορείς, επί ρωσικού εδάφους. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύει σε πλήρη κλίμακα από 1ης Ιουνίου, γεγονός που οδηγεί στην πράξη στην περικοπή σημαντικών θέσεων, σε γερμανικές διπλωματικές αρχές και ανεξάρτητους γερμανικούς φορείς με έδρα, στη Ρωσία.

Από εδώ και στο εξής, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το δίκτυο ARD, είναι να διατηρηθεί στη Ρωσία η ελάχιστη δυνατή γερμανική διπλωματική εκπροσώπηση, καθώς και μια περιορισμένη παρουσία εκπροσώπων άλλων γερμανικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, μεταξύ των υπαλλήλων που επηρεάζονται από τις αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης συγκαταλέγονται και αρκετοί Ρώσοι υπήκοοι, που εργάζονται για γερμανικούς φορείς.

DW

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από