Νικητής ο Ερντογάν με 51,8%, στο 99% των ψήφων…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο 84,93% η συμμετοχή των ψηφοφόρων – Τα πρώτα αποτελέσματα από τους Τούρκους του εξωτερικού – Πολλά τα περιστατικά εκλογικών παρατυπιών, που έχουν αναφερθεί σε ολόκληρη την Τουρκία – Ανάλυση: Ο Ερντογάν επιδιώκει να σφραγίσει τη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία, καθώς έκλεισαν οι κάλπες, με φαβορί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα βρεθεί για άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία. Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρολγου προσπαθεί να τον ανατρέψει, εδώ και 13 χρόνια.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, νικητής αναδεικνύεται ο Ερντογάν με 51,8%.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα, είναι η μέρα που θα θυμόμαστε, για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες δηλώσεις του, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα, είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας, μέχρι την τελευταία στιγμή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η συμμετοχή άγγιξε το 84,93%, έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο. Η καταμέτρηση των ψήφων εκτιμάται ότι δεν θα καθυστερήσει, καθώς οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει exit poll, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός δύο ωρών από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Όπως σημειώνει το δίκτυο Al Jazeera, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά εκλογικών παρατυπιών, σε ολόκληρη την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι σημειώθηκαν επιθέσεις κατά εκλογικών αντιπροσώπων και παρατηρητών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις ψηφοφόρων, που εξακολουθούν να εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους, αν και έχουν πεθάνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι του Προεδρικού Μεγάρου για την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αφού συνήθως μετά τις εκλογές ο ίδιος βγαίνει για την ομιλία, στο μπαλκόνι του κόμματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τους Τούρκους του εξωτερικού

Με τα ως τώρα δεδομένα υπάρχει επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) και της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λιβύη). Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και την Κίνα και την Αυστραλία.

Από την Ελλάδα ως τις 18:30 δεν είχαν καταχωριστεί αποτελέσματα.

Πώς έχουν μοιραστεί οι έδρες;

Οι Τούρκοι ψήφισαν για την Εθνοσυνέλευση στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου. Το κόμμα του Ερντογάν έχει άνετη πλειοψηφία επί των 600 εδρών του σώματος. Οι έδρες μοιράζονται ως εξής:

  • 323 για το AKP του Ερντογάν και τους εθνικιστές του MHP
  • 212 για τους Ρεπουμπλικανούς (CHP) και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ
  • 65 έδρες για τα μικρότερα αριστερά κόμματα.

Εξάλλου, στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του Φαναρίου μετέβη σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ασκώντας το εκλογικό δικαίωμά του, όπως είχε πράξει και στον πρώτο γύρο των εκλογών, πριν από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου