Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για υπηρεσιακή κυβέρνηση

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο, για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στο Προεδρικό Μέγαρο προσέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, που πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής, προκειμένου να λάβουν μέρος στη σύσκεψη, που συγκάλεσε για τις 11 σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού απέβη άκαρπη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος  συναντώνται με την κ. Σακελλαροπούλου, για να καταλήξουν σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή, η οποία ως μοναδική αρμοδιότητα θα έχει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου.

Για αυτό τον σκοπό, εξάλλου, επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της ΝΔ, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα, για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του  αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Πότε προκηρύσσονται οι εκλογές;

Έως το βράδυ της Τρίτης, θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής, στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων θα οριστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το πρόσωπο αυτό θα είναι – εκτός απροόπτου – ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς, καθώς είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Στο προεδρικό διάταγμα, θα αναφέρεται και η ημέρα σύγκλησης νέου κοινοβουλίου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το διάταγμα θα προσυπογράφεται φυσικά και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι, κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι η ενισχυμένη αναλογική. Οι βουλευτές δεν θα προκύψουν με επιλογή από τους ψηφοφόρους, αλλά με λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

Διαβάστε Επίσης

Τώρα, δεν υπάρχει σιτάρι. Υπάρχει κριθάρι (JORGE BUCAY)

Lectures Bureau Κάποιος πρέπει να υπήρξε ο πρώτος,