Εκλογές 2023: Δείτε το debate των πολιτικών αρχηγών

Η ώρα για το debate των πολιτικών αρχηγών, που αναμενόταν με ιδιαίτερη ανυπομονησία, παρά το πολύ στενό πλαίσιο διαλόγου, έχει έρθει, με τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους να παίρνουν θέση.

Άπαντες βρίσκονται ήδη στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, σε μια διαδικασία που θα έχει, φυσικά, διακαναλική μετάδοση, με εικόνα από τη δημόσια τηλεόραση:

Δείτε ΕΔΩ το debate…

Εκλογές 2023: Οι στόχοι και η τακτική των πολιτικών αρχηγών στο debate – Οι επιδιώξεις Μητσοτάκη-Τσίπρα και οι διεκδικήσεις των υπόλοιπων του τραπεζιού

Το debate των πολιτικών αρχηγών αρχίζει, με τους εκπροσώπους των έξι κομμάτων να έχουν την ευκαιρία τους να εξηγήσουν στο τηλεοπτικό κοινό τι επιδιώκουν, στις φετινές εκλογές.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σε έξι συνολικά θεματικές ενότητες: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση, Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα, Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια, Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος, Περιβάλλον – Ενέργεια και Νέα Γενιά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Οι στόχοι Μητσοτάκη και Τσίπρα

Σε δύο άξονες, σκοπεύει να εστιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Από τη μια, θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, μιλώντας για την ανάγκη σταθερότητας.
  • Από την άλλη, θα καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να πουν πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα. «Στο debateμ θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατία. Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την «προοδευτική διακυβέρνηση», αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων, που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τους βασικούς στόχους του κόμματος για την τετραετία 2023- 2027, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε θέματα μισθών και συντάξεων αλλά και στον εκσυγχρονισμό του κράτους (δίνοντας βαρύτητα σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία). Θα αναφερθεί στα όσα έκανε η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει μια σειρά απο «εξωγενείς κρίσεις», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει πως το γαλάζιο σχέδιο είναι κοστολογημένο (εξαπολύοντας βέλη προς το ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος του).

Την ίδια στιγμή, να ξεδιπλώσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επόμενη ημέρα- εστιάζοντας στις πρώτες κινήσεις, που πρέπει να γίνουν από μία προοδευτική κυβέρνηση – θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και θα επισημάνει την ανάγκη να σταλεί απο τις κάλπες σαφές μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Παράλληλα, θα ασκήσει κριτική στην πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, όπως η οικονομία (ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών), η κοινωνική πολιτική, η υγεία κ.α.

Στο σημερινό debate, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο σχέδιο των 50 ημερών του κόμματος. Προτεραιότητα δίνεται σε τρία θέματα:

  • Πρώτον, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο, που έχει παρουσιαστεί, για την αντιμετώπιση του θέματος.
  • Δεύτερον, τη μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή ή και σε μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα και την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ.
  • Τρίτον, την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

ΒΊΝΤΕΟ: 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Πομπέο: «Τραγική ακόμη και για τους Τούρκους η απόφαση να μετατραπεί η Μονή της Χώρας σε τέμενος»

Ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές και θ’