Δένδιας με Ίαν Μποργκ: «Ο αναθεωρητισμός πρέπει να καταδικάζεται»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Δένδιας με ΥΠΕΞ Μάλτας: «Ο αναθεωρητισμός πρέπει να καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται»Τον Μαλτέζο ομόλογό του, Ίαν Μποργκ, υποδέχτηκε την Πέμπτη 27/4 στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως ο αναθεωρισμός είναι καταδικαστέος από όπου και αν προέρχεται.

«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή και πρέπει να καταδικάζεται, από όπου και αν προέρχεται», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας συζητήθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το απαράδεκτο της προσπάθειας μεταβολής συνόρων με τη βία και η κοινή υποχρέωση να στηριχθεί η Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η UNCLOS.

Όμως όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, «πρέπει η ΕΕ να προσέξει και τη Μεσόγειο.

»Η Ουκρανία είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, όμως η ΕΕ οφείλει να έχει μια πολιτική 360 μοιρών».

«Η Μεσόγειος είναι εξαιρετικά σημαντική, η βόρεια ακτή της Αφρικής δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να αγνοηθεί.

»Αν την αγνοήσουμε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα για την Ευρώπη, σε πολλούς τομείς: μετανάστευση, τρομοκρατία.

»Χρειάζονται και τα νότια σύνορα της Ευρώπης την προσοχή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συζητήθηκε ακόμη «ότι η κρίση στο Σουδάν, πέρα από την εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις, που έχει στον πληθυσμό και τους Ευρωπαίους πολίτες, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία, για τη να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός μόνιμου σχήματος ανάπτυξης δυνάμεων της ΕΕ, ιδιαίτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών ΕΕ».

«Άσκησα κριτική στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας στο Συμβούλιο για την αδυναμία της ΕΕ να οργανώσει κοινή επιχείρηση απεγκλωβισμού των πολιτών μας από το Σουδάν» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, για να απεγκλωβίσει τους δικούς της πολίτες και όποιους άλλους μπορεί.

Υπενθύμισε δε πως την Τετάρτη 26/4 υποδέχτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών πολίτες Ρουμάνους και Φινλανδούς, που ελληνικό αεροσκάφος έφερε στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η επίσκεψη του Μαλτέζου ομολόγου του στην Αθήνα αντανακλά την ισχυρή βούληση αμφότερων πλευρών, για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Μάλτας.

Τον ευχαρίστησε ακόμη για την παρουσία του την Τετάρτη, στην εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας, για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025 – 26.

Η παρουσία του Μαλτέζου υπουργού έχει μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Μάλτα είναι χώρα σου αποτελεί κατά το διάστημα, που διανύουμε (2023 – 24) μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ήδη, οι χώρες έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία στον ΟΗΕ, η οποία θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο, αν η Ελλάδα εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναφέρθηκαν ακόμη στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για την προστασία των κοινών αξιών μας και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που και οι δύο χώρες υπηρετούν απόλυτα πιστά.

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς μας συνεργασίας σε ποικίλους τομείς.

Από αυτή τη συνεργασία, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν να αποκομίσουν οφέλη, σε τομείς όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Οι δυο υπουργοί άλλωστε υπέγραψαν Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να προωθήσουν τις σχέσεις τους σε μεγάλο αριθμό πεδίων, αρχαιολογία, πανεπιστημιακή έρευνα και ψυχαγωγία.

Συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα όπως η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα προβλήματα.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε: Ζήτησα τη βοήθεια της Μάλτας για την 9η Διάσκεψη «Our Ocean», που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα το 2024, την οποία έχει φιλοξενήσει το 2017 η Μάλτα και τον ευχαρίστησε για τη διάθεσή του να βοηθήσει με τεχνογνωσία.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε δε πως νιώθει ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένος με τη Μάλτα και τους πολίτες της, καθώς προέρχεται από την Κέρκυρα, η οποία έχει πολλά κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τη Βαλέτα.

«Επίσης τουλάχιστον 3.500 Μαλτέζοι ζουν στην Κέρκυρα, πάρα πολλοί είναι φίλοι μου, με ψήφιζαν πάντοτε κατά συντριπτική πλειοψηφία και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων γι΄ αυτό», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης

Τώρα, δεν υπάρχει σιτάρι. Υπάρχει κριθάρι (JORGE BUCAY)

Lectures Bureau Κάποιος πρέπει να υπήρξε ο πρώτος,