Η ωραία κοιμωμένη

- in EDITORIAL

Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένας βασιλιάς με τη βασίλισσά του. Το παλάτι τους ήταν πανέμορφο, αλλά ήταν δυστυχισμένοι, γιατί δεν είχανε παιδιά. Κάποτε όμως η βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Ήταν τόσο μεγάλη η χαρά τους, που έκαναν μία λαμπρή γιορτή στο παλάτι. Φυσικά, κάλεσαν και τις εφτά νεράιδες του βασιλείου, οι οποίες θα πρόσφεραν στο μικρό κορίτσι από ένα σπάνιο δώρο, σύμφωνα με το έθιμο εκείνης της εποχής.

Όλοι οι προσκεκλημένοι ήταν πολύ χαρούμενοι και χόρευαν μέσα στο υπέροχο παλάτι. Μία μία οι νεράιδες πλησίαζαν στην κούνια της μικρής πριγκίπισσας και την προίκιζαν με μία αρετή. Η πρώτη της έδωσε ομορφιά, η δεύτερη εξυπνάδα και η τρίτη χάρη. Η τέταρτη νεράιδα τής υποσχέθηκε ότι θα χορεύει υπέροχα, η πέμπτη ότι θα τραγουδάει σαν αηδόνι και η έκτη ότι θα παίζει τέλεια όλα τα μουσικά όργανα.

Ξαφνικά, εμφανίστηκε μέσα στη σάλα μια γριά νεράιδα, την οποία δεν την είχαν καλέσει. Βλέπετε, είχε να εμφανιστεί πενήντα χρόνια και όλοι νόμιζαν ότι είχε πεθάνει. Τότε, θυμωμένη η γριά νεράιδα που την ξέχασαν, καταράστηκε τη μικρή πριγκίπισσα:
-Τη μέρα που θα γίνει δεκαπέντε χρονών, θα τρυπήσει το δάχτυλό της στο αδράχτι και θα πεθάνει. Και όλοι στο παλάτι σιώπησαν φοβισμένοι.

-Μην ανησυχείς, βασιλιά μου, είπε μια νεαρή νεράιδα που ξεπρόβαλε πίσω από μια βαριά κουρτίνα, η κόρη σου δεν θα πεθάνει. Δεν μπορώ, βέβαια, να σβήσω την κατάρα, αλλά μπορώ να την απαλύνω. Η πριγκίπισσα θα τρυπήσει το δάχτυλό της στο αδράχτι, αλλά δε θα πεθάνει. Θα κοιμηθεί για εκατό ολόκληρα χρόνια και έπειτα ο γιος ενός βασιλιά θα την ξυπνήσει. Τότε ο βασιλιάς διέταξε αμέσως να καταστραφούν όλα τα αδράχτια του παλατιού. Αλλά και όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου κατέστρεψαν τα αδράχτια τους, γιατί αγαπούσαν τη μικρή πριγκίπισσα και δεν ήθελαν να πάθει κακό.

Τα δεκαπέντε χρόνια πέρασαν. Μια μέρα ο βασιλιάς με τη βασίλισσα βγήκαν για μια βόλτα στον κήπο και η μικρή πριγκίπισσα άρχισε να εξερευνά τα δωμάτια του παλατιού. Ξαφνικά, μπήκε σε ένα δωμάτιο, το οποίο δεν είχε δει ποτέ άλλοτε, και αντίκρισε μια γριά γυναίκα, που έγνεθε στο αδράχτι.
-Tι είναι αυτό που κάνετε, καλή μου κυρία; ρώτησε παραξενεμένη η μικρή πριγκίπισσα καθώς δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της αδράχτι.
-Γνέθω καλό μου παιδί της απάντησε η γριά γυναίκα. Τότε η πριγκίπισσα ενθουσιασμένη θέλησε να δοκιμάσει κι αυτή.

Αλλά μόλις πήγε να πιάσει το αδράχτι, τρύπησε το δάχτυλό της και έπεσε κάτω αναίσθητη. Η γριά γυναίκα καταχαρούμενη κάλεσε αμέσως βοήθεια. Τότε έτρεξαν όλοι στο δωμάτιο, όπου βρισκόταν η μικρή πριγκίπισσα και άρχισαν να της ρίχνουν νερό στο πρόσωπο και να της κουνούν τα χέρια, αλλά μάταια.
Ο βασιλιάς τότε κατάλαβε πως η κατάρα της κακιάς νεράιδας βγήκε αληθινή. Διέταξε, λοιπόν να βάλουν την όμορφη κόρη του στο καλύτερο δωμάτιο του παλατιού, πάνω σε ένα μεγάλο κρεβάτι που ήταν στολισμένο με χρυσάφι, και να την αφήσουν να κοιμηθεί μέχρι να περάσουν τα εκατό χρόνια και να ξυπνήσει.

Η πριγκίπισσα, παρ’ όλο που κοιμόταν, εξακολουθούσε vα είναι το ίδιο όμορφη. Τότε έφτασε και η καλή νεράιδα που είχε απαλύνει την κατάρα της κακιάς νεράιδας. Και επειδή σκέφτηκε ότι, όταν θα ξυπνούσε η πριγκίπισσα θα της ήταν τα πάντα αγνώριστα, αφού θα είχαν περάσει εκατό χρόνια, με το μαγικό της ραβδάκι άγγιξε όλους όσοι βρίσκονταν γύρω από την πριγκίπισσα, εκτός από το βασιλιά και τη βασίλισσα, για να κοιμηθούν κι εκείνοι. Γκουβερνάντες, αυλικοί, υπηρέτες, μάγειροι, καμαριέρες, κηπουροί, βασιλικοί ακόλουθοι,ευγενείς, ακόμη και το μικρό κουταβάκι της πριγκίπισσας, το οποίο ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι της.

Και αποκοιμήθηκαν όλοι, για να ξυπνήσουν, όταν θα ξυπνούσε και η αγαπημένη τους πριγκίπισσα. Το ίδιο συνέβη και στα ψητά και σε όλα τα καλούδια, που μαγειρεύονταν στην κουζίνα, ακόμη και η φωτιά αποκοιμήθηκε. Έπειτα, ο βασιλιάς και η βασίλισσα, αφού αγκάλιασαν το αγαπημένο τους παιδί, βγήκαν έξω και απαγόρευσαν σε όλο τον κόσμο να πλησιάσει στο παλάτι. Ύστερα από λίγο αποκοιμήθηκαν κι εκείνοι.

Και τα εκατό χρόνια πέρασαν. Μια μέρα, ο γιος του βασιλιά από ένα μακρινό βασίλειο πήγε για κυνήγι στο δάσος, που βρισκόταν κοντά στο παλάτι της Ωραίας Κοιμωμένης. Από μακριά είδε τους πύργους του παλατιού, που ήταν περικυκλωμένο από άγρια αγκαθωτά φυτά, και άρχισε να ρωτάει σε ποιον ανήκει. Κάποιοι του είπαν ότι εκεί μέσα ζούσαν περίεργα πνεύματα άλλοι ότι κατοικούσαν μάγισσες. Ο πρίγκιπας δεν ήξερε τι να πιστέψει, ώσπου βρήκε στο δρόμο του ένα γέροντα, που του είπε το εξής:
-Πρίγκιπά μου, πριν από πενήντα χρόνια περίπου άκουσα από τον πατέρα μου να λέει πως μέσα στο παλάτι βρίσκεται η πιο όμορφη πριγκίπισσα του κόσμου. Την καταράστηκαν να κοιμάται για εκατό χρόνια και θα ξυπνήσει μονάχα, όταν τη βρει ένας πρίγκιπας.
Σαν άκουσε ο νεαρός πρίγκιπας αυτά τα λόγια, κατάλαβε ότι θα ήταν εκείνος που θα ξυπνούσε την όμορφη πριγκίπισσα. Έτσι, αποφάσισε να μπει στο παλάτι και να δοκιμάσει την τύχη του.

Το δάσος που περικύκλωνε το παλάτι έμοιαζε αδιαπέραστο. Αλλά μόλις ο πρίγκιπας ακούμπησε με το σπαθί του τα αγριόχορτα, εκείνα μεταμορφώθηκαν σε ευωδιαστά τριαντάφυλλα, ενώ τα ψηλά δέντρα και τα αγκαθωτά φυτά παραμέριζαν, για να περάσει ο πρίγκιπας. Άρχισε να προχωρά, λοιπόν, προς το παλάτι, ώσπου έφτασε σε ένα αδιέξοδο. Στρέφοντας όμως προς τα πίσω το κεφάλι του, είδε ότι κανείς δεν τον ακολουθούσε, διότι το πυκνό δάσος υψωνόταν ξανά, μόλις περνούσε.
Έτσι, συνέχισε το δρόμο του, μέχρι που έφτασε στο παλάτι. Στην είσοδο του παλατιού, οι φύλακες κοιμούνταν βαθιά και παντού βασίλευε σιωπή.

Ο πρίγκιπας διέσχισε όλα τα δωμάτια και είδε ακόμη και το βασιλιά με τη βασίλισσα να κοιμούνται στους θρόνους τους. Αφού περιπλανήθηκε σε όλο το παλάτι , μπήκε σε ένα δωμάτιο όπου υπήρχε ένα κρεβάτι στολισμένο με χρυσάφι. Εκεί αντίκρισε την πριγκίπισσα, η οποία ήταν πανέμορφη, παρόλο που είχαν περάσει τόσα χρόνια.

Ο πρίγκιπας θαμπωμένος από την ομορφιά της, έσκυψε και τη φίλησε γλυκά. Και τότε, η Ωραία Κοιμωμένη ξύπνησε και του χαμογέλασε. Κοιτώντας τον τρυφερά μέσα στα μάτια, τον ρώτησε:
– Είσαι ο πρίγκιπάς μου;

Ο πρίγκιπας, γοητευμένος από τα λόγια της πριγκίπισσας, ένιωθε την καρδιά του να φτερουγίζει. Γονάτισε μπροστά της και της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Και εκείνη δέχτηκε με χαρά.
Στο μεταξύ, ξύπνησαν όλοι στο παλάτι και αμέσως άρχισαν να ετοιμάζουν μια μεγάλη γιορτή για το γάμο της όμορφης πριγκίπισσας με το νεαρό πρίγκιπα.

Τα ωραίοτερα παραμύθια του Περρό

Εικόνα: http://crystals.swarovski.com/magazine/issue20/calendar-august/August-910.jpg

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος με 110 επιβάτες πήρε φωτιά και βυθίστηκε…

Στιγμές πανικού επικράτησαν στη θάλασσα του Μαρμαρά στην