Το μπαχαρικό που παρατείνει τη νεότητα !

- in ΥΓΕΙΑ

Η αντιγηραντική δράση είναι ένα από τα τρία σημαντικά οφέλη του, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει βαθύ κοκκινωπό χρώμα, πικάντικη γεύση, άλλοτε γλυκιά και άλλοτε καυτερή. Χρησιμοποιείται σε κρέατα, ψάρια και σάλτσες, αλλά και σε βελουτέ σούπες, οσπριάδες, ακόμα και σε σαλάτες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα βασικά μπαχαρικά της βορειοελλαδίτικης κουζίνας.  

Ο λόγος για το μπούκοβο, που το βρίσκεις στην αγορά είτε σε σκόνη ή σε θρυμματισμένους κόκκους, προέρχεται από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές (γλυκές ή καυτερές) και ανήκει στην οικογένεια των καψικών.

Όσον αφορά την προέλευση της ονομασίας του λέγεται ότι πήρε το όνομά του από το χωριό Bukovka, στα Σκόπια. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη bukva, που σημαίνει «οξιά» και οφείλεται στο δάσος με οξιές, που βρισκόταν γύρω από το χωριό.

Πάνω-κάτω αυτά είναι κάποια από τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μπούκοβο. Υπάρχουν όμως και τρία ακόμα, που δεν αφορούν τη νοστιμιά ή την ιστορία του, αλλά τα σημαντικά οφέλη, που έχει η λελογισμένη κατανάλωσή του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπούκοβο, το αντιγηραντικό

Το βαλκανικό μπαχαρικό που παρατείνει τη νεότητα

Pickled Stardust/Unsplash

Όπως και οι καυτερές πιπεριές, έτσι και το μπούκοβο είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Γι’ αυτό και όταν καταναλώνεται τακτικά καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. 

Εκτός όμως από ένα πιο ελαστικό και νεανικό δέρμα, με τον ίδιο μηχανισμό συμβάλλει και στην πρόληψη διαφόρων νόσων, που σχετίζονται με το γήρας του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Παράλληλα, το μπούκοβο έχει συνδεθεί και με την αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών, που συνδέονται με πολλές παθήσεις, από διαβήτη και καρκίνο μέχρι αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, ακόμα και με την πυροδότηση καρδιαγγειακών νόσων.

Τέλος, χάρη στην ύπαρξη των αντιοξειδωτικών, θεωρείται ότι διαθέτει  αντικαρκινική δράση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για το τελεσίγραφο Πούτιν: «Είναι το ίδιο πράγμα, που έκανε ο Χίτλερ»

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από