Στην Ονδούρα, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ, για έναρξη “επισήμων σχέσεων” με την Κίνα

- in ΔΙΕΘΝΗ
Για τον Παναμά και την Ονδούρα αναχωρεί ο ειδικός επιτετραμμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική ήπειρο, Κρις Ντοντ, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση από την Τεγκουσιγκάλπα πως θα αποκτήσει «επίσημες σχέσεις» με την Κίνα.

Για τον Παναμά και την Ονδούρα αναχωρεί ο ειδικός επιτετραμμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική ήπειρο, Κρις Ντοντ, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση από την Τεγκουσιγκάλπα πως θα αποκτήσει «επίσημες σχέσεις» με την Κίνα.

Κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το ταξίδι του κ. Ντοντ ξεκινά σήμερα (17η Μαρτίου) και θα διαρκέσει ως την Τρίτη (21η).

Η απόφαση της Ουνδούρας συνεπάγεται και τη de facto διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Ταϊβάν.

Η πολιτική της Ουάσιγκτον ήταν στραμμένη κυρίως στο μεταναστευτικό και σε θέματα ασφαλείας , στην κεντρική Αμερική, πέρα απο το εμπόριο και τις αναπτυξιακές προσπάθειες. Φαίνεται όμως πως εσχάτως δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις αυξανόμενες κινεζικές προσπάθειες για αύξηση της επιρροής της ασιατικής υπερδύναμης, στην περιοχή.

Κατά το σύντομο δελτίο τύπου της αμερικανικής διπλωματίας σκοπός της περιοδείας του επιτετραμμένου, πρώην κοινοβουλευτικού, είναι η επαναβεβαίωση της Ουάσιγκτον για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, στήριξη της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ο κ. Ντοντ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους και επιχειρηματίες στον Παναμά και στην Ονδούρα, ενώ θα συμμετάσχει επίσης στην ετήσια σύνοδο της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Το ταξίδι αυτό ανακοινώθηκε, αφότου η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο ανήγγειλε την Τρίτη 14/3, πως η χώρα της αρχίζει διαδικασίες, για να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Η απόφαση, που χαιρέτισε το Πεκίνο, σημαίνει τη de facto διακοπή των δεσμών της Ταϊπέι με το λατινοαμερικάνικο κράτος, που διαρκούν πάνω από 80 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Ενρίκε Ρέινα, δήλωσε πως οι λόγοι της κίνησης σχετίζονται μάλλον με τις «τεράστιες ανάγκες» της οικονομίας της Ονδούρας, δεν είναι ιδεολογικοπολιτικοί, εξηγώντας πως η χώρα είναι βουτηγμένη «ως τον λαιμό» σε οικονομικά προβλήματα και στα χρέη, συμπεριλαμβανομένου ποσού 600 εκατ. δολαρίων, που οφείλει στην Ταϊπέι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσεν Τσιεν-τζεν επανέλαβε την προειδοποίηση στην κυβέρνηση της κυρίας Κάστρο να μην εμπιστευτεί την κινεζική πολιτική ηγεσία. «Η Κίνα προσπαθεί να καταστείλει τη διπλωματία της Ταϊβάν, έτσι θα επενδύσει κεφάλαια σε συγκεκριμένες χώρες», αναγνώρισε, όμως ο λεγόμενος «νέος δρόμος του μεταξιού» έχει «αποτύχει» και προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες που αφορά, έκρινε. Η χθεσινή αντίδραση της Ταϊβάν ήταν μεταξύ άλλων να τονίσει πως δεν θα επιδοθεί σε ανταγωνισμό με το Πεκίνο, για να εξαγοράσει διπλωματικές συμμαχίες.

Χθες Πέμπτη, η Κίνα αντέκρουσε τη θέση πως χώρες όπως ο Παναμάς και το Ελ Σαλβαδόρ δεν είχαν κανένα όφελος, αφού σύναψαν σχέσεις μαζί της, διαβεβαιώνοντας πως αντιθέτως είχαν «απτά οφέλη».

Αν η Ονδούρα πράγματι αποκτήσει σχέσεις με την Κίνα, οι χώρες που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν θα μειωθούν σε μόλις 13 παγκοσμίως.

ΑΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε Επίσης

Αυτοί που έχουν το κουράγιο, προχωρούν (ERICH FROMM)

E M Είναι μεγάλος πειρασμός να μην προχωρούμε,