Μητσοτάκης – Μπλίνκεν στο Μαξίμου: «Στη γενέτειρα της δημοκρατίας»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:20 η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία, ενώ βλέποντας μια φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού από την ομιλία του στο Κογκρέσο, σχολίασε ότι “δεν θα ξεχάσω πόσο με είχε συγκινήσει”. Πρόσθεσε, ότι “η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό επίπεδο” και πως “για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια”.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή, που έπληξε τους γείτονές μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: “η καρδιά μας ράγισε – ήμασταν από τους πρώτους, που στείλαμε βοήθεια. Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το δέσιμο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

 Στο δείπνο, που θα ακολουθήσει της συνάντησης από μέρους της Ελλάδας θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, και η πρέσβης μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ από αμερικανικής πλευράς αναμένεται να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρέσβης εν Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης.

Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Οικονόμου είπε πως θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.

 Η ανάρτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ για την άφιξή του στην Αθήνα:

«Καλησπέρα Ελλάδα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

 Στην ίδια ανάρτηση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της δημοκρατίας».

 Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από