Βραζιλία: Ο Λούλα αποπέμπει τον αρχηγό του στρατού

- in ΔΙΕΘΝΗ
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέλυσε τον διοικητή του στρατού, στρατηγό Χούλιο Cesar de Arruda, ο οποίος ήταν διοικητής από τις 28 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.  Στην αποπομπή 40 στρατιωτικών, που φρουρούσαν την προεδρική κατοικία, η οποία λεηλατήθηκε στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, προχώρησε ήδη ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ενώ έχει επικρίνει τις υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν να αποτρέψουν την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια από υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Προηγουμένως, ο Λούλα είχε δηλώσει ότι υποπτευόταν συμπαιγνία από «άτομα μέσα
στις ένοπλες δυνάμεις», όταν οι «εισβολείς» λεηλάτησαν το Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο υπουργός Άμυνας Χοσέ Μούτσιο Μοντέιρο είπε ότι οποιαδήποτε εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία των υπευθύνων.

Ο Λούλα είπε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του θα εκκαθαρίσει τα σώματα ασφαλείας από τους «σκληροπυρηνικούς του Μπολσονάρο», οι οποίοι έχουν απειλήσει και με στρατιωτικό πραξικόπημα για την επάνοδο του Μπολσονάρο, στην εξουσία.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα εξέγερσης, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια». Σχεδόν 1.200 εξ αυτών φυλακίστηκαν και 39 διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φθορά δημόσιας περιουσίας και υποκίνηση σε πραξικόπημα.

ΑΜΠΕ-AFP-Reuters

Διαβάστε Επίσης

Ο Ερντογάν Ξέσπασε κατά των ξΠΑ, για τα F-35

Επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου: «Είναι ανέντιμος, πάει