Γαϊδουράγκαθο ή (Silybum marianum)

- in ΥΓΕΙΑ, ΦΥΣΗ

Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο ή (Silybum marianum) ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, η οποία περιλαμβάνει τα ηλιοτρόπια και τις μαργαρίτες. Το όνομα του φυτού προκύπτει από το λευκό, γαλακτώδη χυμό από τα θρυμματισμένα φύλλα του. Έχει αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με πολλά οφέλη στα διαφορετικά συστήματα του οργανισμού μας.

Το γαϊδουράγκαθο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία όπως η υποστήριξη της λειτουργίας του ήπατος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η υγεία του δέρματος. Οι μοναδικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου οφείλονται στο φυτοθρεπτικό συστατικό σιλυμαρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι ένα δραστικό (βιοενεργό) συστατικό, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα συμπληρώματα διατροφής με γαϊδουράγκαθο, τα οποία περιέχουν σιλυμαρίνη.

Ως φυτό, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα βότανα, προκειμένου να ενισχύσουν τη δράση και την αποτελεσματικότητά του. Η σιλυμαρίνη ταιριάζει με τη γλυκόριζα, τον κουρκουμά, και άλλα βότανα.

Αν και τα συμπληρώματα τυπικά, περιέχουν τους σπόρους του γαϊδουράγκαθου, τα πικρά φύλλα του συμβάλλουν στην πέψη, στην αποτοξίνωση και στη μακροζωία. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα φύλλα και τα άνθη του γαϊδουράγκαθου στη διατροφή μας, με τη μορφή σαλάτας.

Ποια είναι τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου;

Το γαϊδουράγκαθο έχει μοναδικές ιδιότητες, καθώς χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια, για ιατρικούς σκοπούς. Γενικά, το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος, αλλά και σε πολλά άλλα, όπως η ρύθμιση του διαβήτη.

Καλή λειτουργία του ήπατος

Το γαϊδουράγκαθο έχει σημαντική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται, όταν το ήπαρ διασπά τις ενώσεις (φυσιολογικοί τρόποι αποτοξίνωσης του οργανισμού) και έτσι το προστατεύει.

Επίσης, το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και στην αναγέννησή του. Το ήπαρ είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης στο σώμα μας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία, ειδικά την ορμονική ισορροπία, τις δερματικές παθήσεις και την ομοιόσταση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η σιλυμαρίνη, που υπάρχει στο γαϊδουράγκαθο, συμβάλλει στην παραγωγή της γλουταθειόνης (του κυριότερου αντιοξειδωτικού). Η γλουταθειόνη παίζει κύριο ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Το γαϊδουράγκαθο εξαλείφει τις τοξίνες στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην επανόρθωση των κυττάρων του ήπατος, που εμφανίζουν βλάβες. Η σιλυμαρίνη προστατεύει το ήπαρ, καθώς παρεμποδίζει τη σύνδεση των τοξινών στα κύτταρά του.

Και επειδή μιλάμε για τοξίνες, κάποιοι άνθρωποι αξιοποιούν το γαϊδουράγκαθο, για να εξουδετερώνουν τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ. Το γαϊδουράγκαθο βοηθά το σώμα μας, σε πολλές διαδικασίες. Ο τρόπος δράσης του ρυθμίζει τα ένζυμα του ήπατος και έτσι επιτρέπει στο σώμα να αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές τοξίνες.

Ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, στο αίμα

Το γαϊδουράγκαθο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Το ένζυμο αναγωγάση της αλδόζης μπορεί να προκαλεί συσσώρευση της σορβιτόλης, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι υψηλά σε συγκεκριμένα όργανα (όπως ο αμφιβληστροειδής και οι νεφροί). Όπως αποδεικνύεται, το γαϊδουράγκαθο δρα ως αναστολέας της αναγωγάσης της αλδόζης και προάγει το μεταβολισμό.

Τα οφέλη από την εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης είναι πολλά, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν τα συμπληρώματα με γαϊδουράγκαθο έχουν την ίδια επίδραση σε ανθρώπους με διαβήτη.

Υγεία των νεφρών 

Το ήπαρ δεν είναι το μοναδικό όργανο, που έχει οφέλη από την σιλυμαρίνη. Η σιλυμαρίνη συμβάλλει στην υγεία των νεφρών, καθώς προστατεύει τα κύτταρα και προάγει την πρωτεϊνοσύνθεση και τη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων.

Επιπλέον, η σιλυμαρίνη έχει καθαριστικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην βέλτιστη νεφρική λειτουργία και υποστηρίζει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματος, πράγμα το οποίο με τη σειρά του ενισχύει τη συνολική μας υγεία.

Πνευματική απόδοση

Η αποτοξίνωση των οργάνων δεν είναι το μοναδικό όφελος του γαϊδουράγκαθου. Οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες της σιλυμαρίνης επίσης ενισχύσουν τις νοητικές λειτουργίες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου. Η σιλυμαρίνη έχει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τους νευρώνες από το οξειδωτικό στρες, πράγμα το οποίο είναι στοιχείο κλειδί για την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

Υγεία του δέρματος

Το γαϊδουράγκαθο καταπολεμά τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες και αυτό έχει σημαντικά οφέλη, στο δέρμα μας. Η σιλυμαρίνη έχει  δράση αντι-κολλαγενάσης και αντι-ελαστάσης, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύει από τη διάσπαση του κολλαγόνου και προστατεύει την ελαστικότητα του δέρματος.

Επιπλέον, η σιλυμαρίνη βοηθά στην αντιμετώπιση των επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας (UV ακτινοβολία από τον ήλιο). Το βάμμα από τους σπόρους του μαζί με τους σπόρους κολιτσίδας και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενυδατώνει το δέρμα. Γι΄ αυτό και υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Σύμφωνα με μελέτες, το γαϊδουράγκαθο έχει ισχυρή ανοσοτροποποιητική επίδραση, και την ικανότητα να διεγείρει ή να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται στη σιλυμαρίνη και στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, που συμβάλλουν στην υγιή φλεγμονώδη απόκριση σε κυτταρικό επίπεδο, όταν είναι ανάγκη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του γαϊδουράγκαθου;

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προκαλεί αρκετές παρενέργειες, όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η διάρροια, το φούσκωμα, και τα αέρια. Λιγότερο συχνά μπορεί να προκαλεί μυαλγίες, αρθραλγίες και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Επίσης, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι ένα πιθανό σενάριο. Οι άνθρωποι με αλλεργία στις μαργαρίτες, στις αγκινάρες, στο kiwi ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των μαργαριτοειδών μπορεί να είναι αλλεργικοί στο γαϊδουράγκαθο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλεί αλλεργικό σοκ ή αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να οδηγεί σε κώμα, καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα;

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προκαλεί σημαντική πτώση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, υπογλυκαιμία, γι΄ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη.

Επιπλέον, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να αλλάζει τον τρόπο, με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει συγκεκριμένα φάρμακα στο ήπαρ. Μπορεί να αλληλεπιδρά με:

Επίσης είναι πιθανή η αλληλεπίδραση και με άλλα φάρμακα. Για την αποφυγή των επιπλοκών, καλό είναι να συζητάτε με το γιατρό σας, πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για το τελεσίγραφο Πούτιν: «Είναι το ίδιο πράγμα, που έκανε ο Χίτλερ»

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από