Corriere della Sera για Qatargate: Η διαδρομή του μαύρου χρήματος από Κατάρ και Μαρόκο

- in MEDIA

Πώς «ταξίδευαν» τα χρήματα – «Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε για «κοστούμια»».

Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρονται και σήμερα με εκτενή άρθρα τους στο σκάνδαλο, που έχει «ταράξει» τα θεμέλια της Ευρωπαϊκή Ένωσης, το QatarGate. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σε σημερινό της άρθρο περιγράφει πού πήγαν τα χρήματα από το Μαρόκο και το Κατάρ. Αξίζει να σημειωθεί πως έφτασε η «ώρα της κρίσης» για την Εύα Καϊλή, η οποία απολογήθηκε χθες, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, για να μη προφυλακιστεί, πράγμα που δεν τελεσφόρησε εκ του αποτελέσματος.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο «ευγενής σκοπός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν μια υποκριτική κάλυψη, πίσω από την οποία ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έκαναν την πραγματική τους δουλειά με τη ΜΚΟ Fight Impunity, δηλαδή την επιρροή της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον οποίο είχαν στρατολογηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και από προσωπικότητες του Κατάρ, που τους έδιναν χρήματα. Όπως τα 750.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι που μοιράζεται ο Τζόρτζι με τη σύντροφό του Εύα Καϊλή, για τα οποία η ίδια λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα. “Τον εμπιστεύτηκε και εκείνος την πρόδωσε“, λέει ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του μαζί την Τετάρτη, στις φυλακές Χάρεν.

Οι Βελγικές υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν την έρευνα, είναι πεπεισμένες ότι «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ, για να αποφευχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα των χωρών αυτών, οι οποίες δεν βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τι απέγιναν τα χρήματα;

Η απάντηση έρχεται από μια έκθεση των 007, που επί μήνες είχαν υπό επιτήρηση τους Παντσέρι και Τζιόρτζι, οι οποίοι «συνεργάζονταν» με τον ευρωβουλευτή Ανδρέα Κοτσολίνο (ο οποίος ανεστάλη από το Δημοκρατικό Κόμμα). Ο Τζιόρτζι θα ήθελε να επενδύσει σε ένα ακίνητο. Ο Παντσέρι χρησιμοποιεί τα χρήματα με δύο τρόπους: για να διατηρήσει ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από το εισόδημά του και για να πληρώνει ανθρώπους «στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου». Ποιοι είναι και πόσα πήραν, δεν είναι σαφές, αναφέρει ακόμα η Corriere della Sera.

Οι δικαστές υποψιάζονται ότι κάτι έχει πάει και στον Νικολό Φίγκα – Ταλαμάνκα, γραμματέα της ΜΚΟ No peace without justice, ο οποίος συνελήφθη και αγόρασε για 230.000 ευρώ ένα διαμέρισμα στην Cervinia, το οποίο κατασχέθηκε κατόπιν αιτήματος του δικαστή Michel Claise, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του έχουν δείξει πώς είχε πάρει υποθήκη 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα προήλθαν από την οικογένειά του.

Οι έρευνες μιλούν για «ένα δίκτυο που δωροδοκούσε λαμβάνοντας οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε, μέσω του πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, του ίδιου που πλήρωσε το «έργο» στους Παντσέρι και Τζιόρτζι. Ανακρινόμενος επί μακρόν, ο Τζιόρτζι αποκαλύπτει ότι για τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ υπήρχε «ο Αλγερινός», ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, ο οποίος τα μετέφερε σε ένα άτομο στο Βέλγιο. Πόσα χρήματα ήταν όμως; «Το σύνολο ήταν μεταβλητό, είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσισαν». Όταν βρισκόταν σε δράση, ο Τζιόρτζι φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη.

«Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να “κουστούμια”»

Το ίδιο σύστημα ακολουθούσαν και με το Μαρόκο μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενός προσώπου που θεωρείται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ, ο οποίος «έφερνε χρήματα από καιρό σε καιρό, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ», λέει, προσθέτοντας ότι «θα ερχόταν στις Βρυξέλλες ή θα πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ενδυμασίες (κουστούμια)».

Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζιόρτζι θα πληρωνόταν με ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε «25.000 ευρώ μετρητά».

Δημητρακόπουλος: «Είμαι αισιόδοξος. Είναι αθώα»

Χθες, προγραμματίστηκε ακρόαση, κατά την οποία η υπεράσπιση ζήτησε την απελευθέρωση της Εύα Καϊλή. «Τα πράγματα είναι δύσκολα», παραδέχθηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, λίγο πριν την προσέλευση Καϊλή, στην αίθουσα της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: Είμαι αισιόδοξος – Είναι αθώα».

Διαβάστε Επίσης

Ο Ερντογάν Ξέσπασε κατά των ξΠΑ, για τα F-35

Επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου: «Είναι ανέντιμος, πάει