Πούτιν σε ΕΕ: «Αυστηρές συνέπειες» αν μπει πλαφόν, στο ρωσικό πετρέλαιο…

- in ΔΙΕΘΝΗ

Για «σοβαρές συνέπειες» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ηγεσίες των κρατών-μελών που την απαρτίζουν, στον απόηχο και της πρότασης της Κομισιόν για πλαφόν τα 275 ευρώ/μεγαβατώρα.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, για τη διεθνή αγορά ενέργειας», είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι ηγέτες των δύο χωρών, που μετέχουν στον ΟΠΕΚ, ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής, με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο, συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς, στην τιμή του ρωσικού αργού».

Υπενθυμίζεται πως οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σωρεία οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, από τότε που ο στρατός του Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της σχεδιάζουν τώρα να οριστικοποιήσουν ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο «τις επόμενες ημέρες», καθώς επιδιώκουν να διακόψουν μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης, για τη Μόσχα.

Διαβάστε Επίσης

Ο Ερντογάν Ξέσπασε κατά των ξΠΑ, για τα F-35

Επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου: «Είναι ανέντιμος, πάει