Γερμανία: «Όχι» στη μεταφορά αντιαεροπορικών πυραύλων, στην Ουκρανία

- in ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία αρνήθηκε το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot, που βρίσκονται στο έδαφος της Πολωνίας, με το Βερολίνο να απορρίπτει σχετικό αίτημα της Βαρσοβίας.

Το Βερολίνο διασαφήνισε ότι τα οπλικά συστήματα, που πρόσφερε στην Πολωνία, προορίζονται για χρήση μόνο εντός ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της Βαρσοβίας, που ήθελε να τις στείλει στην Ουκρανία. «Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε σχετικά η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

«Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», πρόσθεσε. Το Βερολίνο προσέφερε τις συστοιχίες αυτές στη Βαρσοβία, για να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, μετά τον «αδέσποτο» πύραυλο που έπεσε σε πολωνικό χωριό, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ είπε χθες ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι Patriot στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των συστημάτων που διαθέτουν, θεωρώντας ότι στο εξής θα αντιμετώπιζαν μόνο περιορισμένες απειλές από πυραύλους, από χώρες όπως το Ιράν. Σημειώνεται πως η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot, αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.

Διαβάστε Επίσης

Είσαι άνθρωπος των θαυμάτων ! Γιατί κάθεσαι εδώ, ενώ ξέρεις τόσα πολλά, για το χρυσάφι και το ασήμι; (OSHO)

Lectures Bureau Ένας ξυλοκόπος ήταν πολύ γέρος, χωρίς