Τα καταφέρατε ! Τι ακριβώς καταφέρατε όμως; (OSHO)

- in EDITORIAL

Τα καταφέρατε- και έχω πει ξανά και ξανά ότι τίποτε δεν απογοητεύει όσο η επιτυχία. Έχετε φτάσει στο σημείο που θέλατε να φτάσετε, αλλά δεν είχατε συνειδητοποιήσει τις παρενέργειες.

Όταν ο Αλέξανδρος βρισκόταν στην Ινδία, συνάντησε έναν γυμνοσοφιστή στην έρημο. Του ανακοίνωσε: “Είμαι ο Μέγας Αλέξανδρος!”.

Και ο μύστης είπε, “Δεν μπορεί να είσαι”.

Ο Αλέξανδρος είπε, “Ανοησίες ! Το λέω εγώ ο ίδιος, και μπορείς να δεις τον στρατό μου παντού”.

Ο μύστης είπε, “Βλέπω τον στρατό σου, αλλά κάποιος που αυτοαποκαλείται ‘Μέγας’ δεν έχει φτάσει ακόμη τη μεγαλοσύνη -επειδή η μεγαλοσύνη κάνει τον άνθρωπο ταπεινό. Και αυτό, επειδή είναι μεγάλη αποτυχία η απόλυτη επιτυχία”.

Ο Αλέξανδρος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη και ήταν εκπαιδευμένος από εκείνον στην απόλυτη λογική. Δεν μπορούσε ν’ ακούσει όλες αυτές τις μυστικιστικές βλακείες. Είπε, “Δεν πιστεύω σ’ αυτά τα πράγματα. Έχω κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο”.

Ο μυστικιστικής τον ρώτησε, “Εάν διψάσεις σ’ αυτή την έρημο, και για μίλια τριγύρω δεν υπάρχει νερό, και σου προσφέρω ένα ποτήρι νερό, τι θα μπορέσεις να μου δώσεις γι’ αυτό;”

Ο Αλέξανδρος απάντησε, “Θα σου έδινα το μισό μου βασίλειο”.

Ο μυστικιστικής είπε. ‘Όχι, δεν θα το πουλούσα για το μισό βασίλειο. Ή θα έχεις το βασίλειο ή θα έχεις το ποτήρι νερό. Και διψάς και πεθαίνεις και δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να βρεις αλλού νερό· τι θα κάνεις;”.

Ο Αλέξανδρος είπε, “Τότε, φυσικά, θα σου έδινα ολόκληρο το βασίλειο”.

Ο μυστικιστικής γέλασε και είπε: “Επομένως, αυτή είναι η αξία ολόκληρου του βασιλείου σου: μόνο ένα ποτήρι νερό ! Και νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο; Από σήμερα θα πρέπει ν’ αρχίσεις να λες ότι κατέκτησες ένα ολόκληρο ποτήρι νερό”.

Όταν ο άνθρωπος φτάσει στους πιο μύχιους στόχους του, συνειδητοποιεί πως υπάρχουν πoλλά πράγματα γύρω του. Για παράδειγμα, για ολόκληρη την ζωή σας προσπαθούσατε να κερδίσετε χρήματα, πιστεύοντας ότι κάποια ημέρα, που θα τα έχετε, θα ζήσετε μια πιο χαλαρή ζωή. Αλλά εν τω μεταξύ έχετε περάσει ολόκληρη την ζωή σας σε ένταση, η ένταση έχει γίνει ο τρόπος ζωής σας, όταν έχετε όλα τα χρήματα που επιθυμήσατε ποτέ, δεν μπορείτε να χαλαρώσετε. Μια ολόκληρη ζωή μέσα στην ένταση και στο άγχος και στην ανησυχία δεν θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε. Δεν είστε νικητής, είστε χαμένος. Χάνετε την όρεξή σας, καταστρέφετε την υγεία σας, καταστρέφετε την ευαισθησία σας, τη λεπτότητά σας. Καταστρέφετε την αισθητική αντίληψή σας, επειδή δεν υπάρχει χρόνος για όλ’ αυτά τα πράγματα, που δεν παράγουν δολάρια.

Κυνηγάτε τα δολάρια – ποιος έχει χρόνο να κοιτάξει τα τριαντάφυλλα, ποιος έχει χρόνο να κοιτάξει τα πουλιά που πετούν; Ποιος έχει χρόνο, για να κοιτάξει την ομορφιά των ανθρώπινων πλασμάτων; Παρατείνετε όλα αυτά τα πράγματα, έτσι ώστε μια ημέρα, όταν θα έχετε τα πάντα, θα χαλαρώσετε και θα τα απολαύσετε. Αλλά τη στιγμή που αποκτάτε τα πάντα, έχετε γίνει ένα είδος πειθαρχημένου ατόμου, που είναι τυφλό στα τριαντάφυλλα, που είναι τυφλό στην ομορφιά, που δεν μπορεί να απολαύσει τη μουσική, που δεν μπορεί να καταλάβει τον χορό, που δεν μπορεί να κατανοήσει την ποίηση, που μπορεί να καταλάβει παρά μόνο από δολάρια. Αλλά αυτά τα δολάρια δεν δίνουν ικανοποίηση.

Αυτή είναι η αιτία της κατάθλιψης.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

Εικόνα Α: http://healthscienceandtechnology.com/drinking-too-much-water-in-a-short-space-of-time-could-be-harmful-doctors-warn/

Εικόνα Β: http://anglofilmia.com/2011/03/07/alexander/

Διαβάστε Επίσης

«Το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος

«Έχει παρέλθει ο καιρός για μεσολαβητικές προσπάθειες» Στο