Οι οσφυοκάμπτες

- in EDITORIAL

Είναι εκείνοι που κολακεύουν όποιον θεωρούν «ανώτερο», με σκοπό να αποκομίσουν όφελος κοινωνικό, οικονομικό ή επαγγελματικό.
Ο στόχος τους είναι ο ανώτερος να απολαμβάνει τη συντροφιά τους.

Χασκογελούν με όλα τα αστεία του. Αν ο ανώτερος είναι δύσθυμος ή βαρύς χαραχτήρας, τότε οι οσφυοκάμπτες αναλαμβάνουν την ψυχική του ανάταση, πλημμυρίζοντας τον χρόνο και τον χώρο του με δικά τους σαχλά αστεία ή χονδροειδείς διηγήσεις.
Τροφοδοτούν τον ανώτερο, με όλα τα φρέσκα κουτσομπολιά (ή και τα παλαιότερα αν αντιληφθούν πως δεν είναι ενημερωμένος, σχετικά).
Σχολιάζουν πάντα με κακοήθεια τους μη παρόντες και δεν διστάζουν να συμπεριλάβουν σε όσους κακολογούν και άτομα της οικογένειάς τους ή ‘φίλους΄τους, προκειμένου να γίνουν πιστευτοί και οικείοι.
Καλλιεργούν κλίμα έντασης σε όσους αντιλαμβάνονται ως ανταγωνιστές του ανώτερου. Αν βέβαια κρίνουν τους ανταγωνιστές εξίσου σημαντικούς με εκείνον τότε παίζουν διπλό παιχνίδι.
Δεν έχουν αξιοπρέπεια. Αν ο ανώτερος τους προσβάλλει (και όταν οι ανώτεροι είναι ανόητοι απολαμβάνουν να προσβάλλουν χωρίς λόγο τους οσφυόκαμπτες) καταπίνουν την προσβολή χαμογελώντας ευδιάθετα προσποιούμενοι πως δεν την κατάλαβαν.
Τον κολακεύουν διαρκώς.

Δεν διαφωνούν μαζί του παρά μόνο τεχνητά ελάχιστες φορές, όπου στο τέλος αναγνωρίζουν πως η δική τους άποψη είναι η λανθασμένη.
Δεν φέρουν ποτέ αντίρρηση στο πρόγραμμα, που προτείνει ο ανώτερος. Είναι πάντα διαθέσιμοι και σε μεγάλο κέφι.
Όλη αυτή την κακοποίηση της προσωπικότητάς τους, που υφίστανται με δική τους βούληση, την μεταβιβάζουν ανενδοίαστα σε όσους θεωρούν κατώτερους από εκείνους. Η τεράστια ποσότητα πίκρας και απόρριψης που είναι συγκεντρωμένη στην ψυχή τους μετατρέπεται σε πυκνό δηλητήριο απέναντι σε όποιον ανίσχυρο βρεθεί στον δρόμο τους.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι οσφυοκάμπτες ξοδεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους χωρίς ποτέ να αισθανθούν ίχνος ντροπής για το κατάντημα, στο οποίο υποβάλλουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Θεωρούν μάλιστα πως είναι επιτυχημένοι.
Και χασκογελούν αντί να κλαίνε.
Συνεχώς, χασκογελούν…

Αλέξης Αριστοδήμου

ΤΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/441000988523551722/

Διαβάστε Επίσης

Ουαί τοις ηττημένοις !

Lectures Bureau Η φράση ” ουαί τοις ηττημένοις”,