Η Ευρωβουλή ανακήρυξε τη Ρωσία «κράτος, που προωθεί την τρομοκρατία»

- in ΔΙΕΘΝΗ

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας»

Ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και «κράτος που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα» χαρακτηρίσθηκε η Ρωσία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις θηριωδίες, που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Η Πολωνία απαγόρευσε την είσοδο στον Σεργκέι Λαβρόφ – Οργή από τη Μόσχα

Ευρωβουλή: Ανακήρυξε τη Ρωσία «κράτος που προωθεί την τρομοκρατία»

Σε καταδίκη κατά της Ρωσίας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / AP (Jean-Francois Badias)

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι εσκεμμένες επιθέσεις και θηριωδίες, που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και άλλες δυνάμεις, που ελέγχονται από αυτές εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα πολέμου.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας και ως κράτος, που «χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας».

Πάνω από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ρεύμα, μετά το μπαράζ επιθέσεων

Αναγκαίο ένα νομικό πλαίσιο της ΕΕ

Δεδομένου ότι η ΕΕ δεΝ μπορεί επί του παρόντος να χαρακτηρίσει επίσημα κράτη ως χορηγούς της τρομοκρατίας, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον κατάλογο. Αυτό θα ενεργοποιήσει σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

Πόλεμος στην ΟυκρανίαΤο Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας / AP (Jean-Francois Badias & Libkos)

Στο μεταξύ, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο, που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ.

Γερμανία: Απόρρητη έκθεση του στρατού για πιθανή σύγκρουση με Ρωσία

Να απομονωθεί και άλλο η Ρωσία και να ολοκληρωθεί η ένατη δέσμη κυρώσεων

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, οι επαφές της ΕΕ με επίσημους Ρώσους αντιπροσώπους να περιοριστούν στο απολύτως ελάχιστο, καθώς και να κλείσουν και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην ΕΕ, που διαδίδουν κρατική προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο.

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για Ζαπορίζια – «Παίζετε με τη φωτιά»

Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών του Κρεμλίνου εναντίον Ουκρανών αμάχων, το ψήφισμα καλεί ακόμα τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις εργασίες τους, για το 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ να προλαμβάνουν, να διερευνούν και να διώκουν ενεργά κάθε καταστρατήγηση των υφιστάμενων κυρώσεων και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάζουν πιθανά μέτρα κατά των χωρών, που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 44 αποχές.  

Διαβάστε Επίσης

Ουαί τοις ηττημένοις !

Lectures Bureau Η φράση ” ουαί τοις ηττημένοις”,