Εγκαταλείπει τη Ρωσία ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεονίντ Γκόζμαν

- in ΔΙΕΘΝΗ
Εγκαταλείπει τη Ρωσία ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεονίντ Γκόζμαν
Ο Λεονίντ Γκόζμαν είχε φύγει από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε ότι ήταν «ηθική επιλογή». AP Photo/Alec Sander, File

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, Λεονίντ Γκόζμαν, ο οποίος μόλις αποφυλακίσθηκε από το κέντρο κράτησης, όπου παρέμεινε επί 30 ημέρες, εγκαταλείπει τη Ρωσία, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

«Χαίρομαι που με άφησαν. Υπέθετα ότι θα με άφηναν μετά από έναν τρίτο ή τέταρτο γύρο, που θα επακολουθούσαν. Για κάποιους λόγους δεν τον έκαναν. Εάν δεν έρθουν να με συλλάβουν και πάλι στις επόμενες δύο ώρες σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς», φέρεται να δήλωσε ο Λεονίντ Γκόζμαν, μετά την αποφυλάκισή του, το βράδυ της Τετάρτης.

Λίγη ώρα πριν αφεθεί ελεύθερος ο γνωστός πολιτικός, η κόρη του Όλγκα Γκόζμαν δήλωσε στο κανάλι του You Tube «Chodorkofski –live», ότι ο πατέρας της ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ρωσία. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι ο πατέρας της πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργηθεί.

Την νύχτα της 28ης προς την 29η Σεπτεμβρίου, η δημοσιογράφος Ιρίνα Βορομπιόβα μετέδωσε ότι ο Γκόζμαν πέρασε τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο και περιμένει την αναχώρηση της πτήσης.

Η κόρη του Όλγκα Γκόζμαν δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Svoboda (Radio Liberty) ότι ο πατέρας της αναχωρεί για το Ισραήλ, μέσω Τουρκίας.

Ο Λεονίντ Γκόζμαν είχε φύγει από την Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε ότι ήταν «ηθική επιλογή».

Τον Μάιο ο Γκόζμαν συμπεριελήφθη στο μητρώο «ΜΜΕ – ξένοι πράκτορες». Τον Ιούλιο, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του, καθώς και της συζύγου του, επειδή δεν είχε δηλώσει στις αρχές ότι έχει διπλή υπηκοότητα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Γκόζμπαν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 ημερών για μια ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook το 2020, στην οποία ανέφερε ότι ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν χειρότερος από τον Χίτλερ, ενώ η NKVD χειρότερη από τα ΕΣ-ΕΣ.

Αφού εξέτισε την ποινή του, συνελήφθη εκ νέου μόλις βγήκε από το κέντρο κράτησης. Ο πολιτικός καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλακή για μια ανάρτηση, που είχε κάνει το 2013 στο Live journal, στην οποία ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Στάλιν SMERSH και NKVD δεν ήταν καλύτερες από την Γκεστάπο και τα Ες-Ες.

Διαβάστε Επίσης

Ουαί τοις ηττημένοις !

Lectures Bureau Η φράση ” ουαί τοις ηττημένοις”,