Ρωσία: Οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα, κατά κύματα…

- in ΔΙΕΘΝΗ

Με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, οι ρωσικές Αρχές προσπαθούν να καταστείλουν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που πυροδότησε η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, για μερική επιστράτευση. «Ο Πούτιν στα χαρακώματα», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Στη Μόσχα και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις, συνελήφθησαν πάνω από 1.500 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Συλλαμβάνονται και στέλνονται στην Ουκρανία… Καταγγέλλεται μάλιστα ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα, με προορισμό το μέτωπο της Ουκρανίας.

Και ενώ κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βίντεο, όπου αστυνομικοί μπαίνουν σε πανεπιστήμιο και οδηγούν φοιτητές στην στρατολογία, στα σύνορα της χώρας σπεύδουν κατά χιλιάδες Ρώσοι, που βρίσκονται σε ηλικία στράτευσης.

Προσπαθούν να φτάσουν στη Φινλανδία, τη Γεωργία, το Καζακστάν και τη Μογγολία. Άλλοι ψάχνουν απεγνωσμένα εισιτήρια για οποιονδήποτε προορισμό στο εξωτερικό, από το Βελιγράδι μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Στη μαύρη αγορά, τα εισιτήρια έφτασαν τις 5.000 δολάρια, είπαν ταξιδιωτικοί πράκτορες σε ξένους δημοσιογράφους.

Το μήνυμα Ναβάλνι:

Μέσα από τις ρωσικές φυλακές, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ναβάλνι κατάφερε να στείλει μήνυμα, κατά της επιστράτευσης.

«Ο Πούτιν βασανίζει μία γειτονική χώρα, σκοτώνοντας κόσμο εκεί και τώρα, ρίχνει μέσα στη ‘μυλόπετρα’ του πολέμου μεγάλο αριθμό Ρώσων πολιτών, που πρέπει να ζουν φυσιολογικά και να προσέχουν τις οικογένειές τους. Φυσικά ήταν έγκλημα, μα τώρα έχει γίνει έγκλημα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας».

Στο Νταγκεστάν, διαδηλωτές πολιόρκησαν κέντρο στρατολόγησης.

Απειλές Μεντβέντεφ, για πυρηνικά

Ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ είπε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά, για να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους και τα ουκρανικά εδάφη, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, μετά την προσάρτηση στη Ρωσία.

«Δύναται να χρησιμοποιηθούν όλα τα ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές. Για το λόγο αυτό, οι διάφοροι ηλίθιοι συνταξιούχοι στρατηγοί δεν πρέπει να μας απειλούν με χτύπημα στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά όπλα εγγυημένα έχουν την ικανότητα να φτάσουν τους στόχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα».

«Η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της και δεν υπάρχει επιστροφή», κατέληξε ο στενός συνεργάτης του Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Μεταξύ των 215, που απελευθέρωσε η Ρωσία, είναι ξένοι μαχητές, καθώς και οι αρχηγοί του Τάγματος Αζόφ, που παραδόθηκαν στη Μαριούπολη.

Μεταξύ των 55 που άφησε ελεύθερους το Κίεβο, είναι ο αρχηγός φιλορωσικού κόμματος της Ουκρανίας και κουμπάρος του Πούτιν, που είχε συλληφθεί για εσχάτη προδοσία.

Mega

Διαβάστε Επίσης

Ζαπορίζια: Οι Ρώσοι έπληξαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή…

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε Ουκρανούς πολίτες επλήγη το