Teneo: Ξεκινά η πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου, στην Ουκρανία

- in ΔΙΕΘΝΗ

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν και τα ψεύτικα δημοψηφίσματα, που ετοιμάζει η Ρωσία, σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας, δυνητικά πιο επικίνδυνης φάσης του πολέμου, τονίζει η εταιρεία πολιτικής ανάλυσης, Teneo Intelligence, ενώ επισημαίνει πως η προσπάθεια επιστράτευσης είναι ενδεικτική των προετοιμασιών της Μόσχας, για έναν μακρύ πόλεμο.

Όπως αναφέρει η Teneo, οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία κατοχικές αρχές στις μερικώς κατεχόμενες περιοχές Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σχέδια για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσία, στις 23-27 Σεπτεμβρίου. Τα σχέδια έλαβαν την υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος σε μια ομιλία του ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση του ρωσικού στρατού, με στόχο την κινητοποίηση έως και 300.000 εφέδρων. με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία.

Τα τελευταία αυτά σχέδια της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν την απάντηση του Κρεμλίνου στις επιτυχείς αντεπιθέσεις της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες και στην ολοένα και πιο δυσμενή δυναμική στην πρώτη γραμμή, όπως τονίζει η Teneo. Όπως και με την Κριμαία το 2014, τα πλαστά δημοψηφίσματα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα ως πρόσχημα για την επίσημη προσάρτηση αυτών των περιοχών, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως καμία από αυτές. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι περίπου το 80-90% του πληθυσμού και στις τέσσερις περιφέρειες είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα αυτών των λεγόμενων δημοψηφισμάτων είναι δεδομένο.

Μια ξεκάθαρη πορεία προς την κλιμάκωση

Γενικότερα, οι ενέργειες της Ρωσίας σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας, δυνητικά πιο επικίνδυνης φάσης του πολέμου, προειδοποιεί η Teneo. Μετά τις προσαρτήσεις, η Μόσχα θα ερμηνεύσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τα εδάφη της, ως επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στην ομιλία του χθες, ο Πούτιν εξέδωσε μια απροκάλυπτη προειδοποίηση προς την Ουκρανία και τη Δύση ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων – για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα. Οι αρχές της Ρωσίας για την πυρηνική αποτροπή που εγκρίθηκαν το 2020, προβλέπουν τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση ξένης επίθεσης από συμβατικά όπλα, που απειλούν την ίδια την ύπαρξη του κράτους. Υπ΄ αυτή την άποψη, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πούτιν απεικονίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη ενάντια στη Δύση, η οποία επιδιώκει να «αποδυναμώσει, να διχάσει και τελικά να καταστρέψει» τη Ρωσία.

Σε αυτό το σημείο, τέτοιες απειλές πιθανότατα στοχεύουν στον εξαναγκασμό του Κιέβου να σταματήσει τις επιθετικές του επιχειρήσεις και να παραχωρήσει αυτές τις περιοχές στη Ρωσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη δηλώσει ότι τα πλαστά δημοψηφίσματα δεν θα άλλαζαν τον στόχο του Κιέβου για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θεωρούν τα επερχόμενα δημοψηφίσματα παράνομα. Μια τέτοια πορεία δράσης μπορεί να προκαλέσει κλιμακωτές ενέργειες από τη ρωσική πλευρά, οι οποίες θα μπορούσαν να εκδηλωθούν με πολλές μορφές.

Εκτός από τις πυρηνικές απειλές, η Ρωσία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις και τις κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμης σημασίας υποδομές της Ουκρανίας (συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σταθμών) ή να στοχεύσει κυβερνητικά κτίρια, αξιωματούχους ή προμήθειες όπλων από τη Δύση, σημειώνει η Teneo.

Ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στην Ουκρανία παραμένει περιορισμένος προς το παρόν, καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εκπαιδεύσει, να εξοπλίσει και να αναπτύξει η Ρωσία τα πρόσφατα κινητοποιημένα στρατεύματα.

Ωστόσο, η προσπάθεια κινητοποίησης είναι ενδεικτική των προετοιμασιών της Μόσχας, για έναν μακρύ πόλεμο.

Εντωμεταξύ, προσθέτει ο οίκος, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις προσπάθειές της, για να αποσταθεροποιήσει τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας μέσω υβριδικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, των προσπαθειών παραπληροφόρησης, της κρυφής πολιτικής επιρροής, των τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων κακόβουλων δραστηριοτήτων.

Θα μπορούσε η κινητοποίηση να αποτελέσει μπούμερανγκ για τον Πούτιν;

Από εγχώρια σκοπιά, η σιωπηρή μετονομασία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία σε μια υπαρξιακή μάχη για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει την κινητοποίηση, να υποκινήσει τα πατριωτικά αισθήματα και να τονώσει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων. Ενώ μια τέτοια κλιμακωτική προσέγγιση θα γίνει ευπρόσδεκτη από τις υπερεθνικιστικές πολιτικές ελίτ, η αναγκαστική κινητοποίηση θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο και τον ίδιο τον Πούτιν, επισημαίνει ο οίκος. Μέχρι τώρα, πολλοί Ρώσοι αντιλαμβάνονταν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως μια μακρινή είδηση, αλλά η στρατολόγηση 300.000 Ρώσων στην πρώτη γραμμή θα φέρει τον πόλεμο πιο κοντά στα ρωσικά σπίτια, καταλήγει η Teneo.

Διαβάστε Επίσης

Ζαπορίζια: Οι Ρώσοι έπληξαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή…

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε Ουκρανούς πολίτες επλήγη το