Η Ρωσία ξεκινά απευθείας πτήσεις, στα κατεχόμενα της Κύπρου

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ρωσία ξεκινά απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου – Το «ξανθό γένος» αναγνωρίζει το ψευδοκράτος

Απευθείας πτήσεις ετοιμάζει η Ρωσία στο παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφ. Μιλλιέτ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ  τουρκικής εφημερίδας, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν την 15η Νοεμβρίου, στην επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και την ημέρα εγκαινίων του νέου παράνομου αεροδρομίου, στα κατεχόμενα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απόφαση της Μόσχας για απευθείας πτήσεις έρχεται εν μέρει ως απάντηση στις ΗΠΑ και την άρση του εμπάργκο της πώλησης φονικών όπλων, στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μετά την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στη “Νότια Κύπρο”, ήρθαν τα νέα για διπλωματική επιτυχία από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

»Όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την “ΤΔΒΚ”, ενώ η πρώτη πτήση ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Ερτζάν στις 15 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή του προέδρου Ερντογάν», αναφέρει η Μιλιέτ.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα γράφει πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από διπλωματικές πηγές, μαθεύτηκε ότι οι ρωσικές εμπορικές πτήσεις θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), πιθανώς μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα, και η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει τη συγκατάθεσή της σε αυτό. […]

»Σύμφωνα με τις πηγές, η εξέλιξη, η οποία εκλαμβάνεται ως διπλωματική νίκη για την “ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

»Επιπλέον, μαθεύτηκε ότι με την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”, γίνονται προσπάθειες να προετοιμαστεί η πρώτη πτήση από τη Ρωσία προς την “ΤΔΒΚ”, για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Ercan, το οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου».

Ο Μουσουλμάνος πρέσβης και η μετατόπιση των Ρώσων τουριστών

Παράλληλα, στο ίδιο ρεπορτάζ, η Μιλιέτ αναφέρεται στο θέμα του διορισμού νέου πρέσβη της Ρωσίας, στην Κύπρο.

Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι ο νέος πρέσβης ο Μουράτ Ζιαζίκοφ, είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.

Αναφορά γίνεται επίσης και στο γεγονός ότι μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, οι Ρώσοι τουρίστες έχουν σπεύσει μαζικά για διακοπές στα κατεχόμενα, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον τους από τα θέρετρα των ελεύθερων περιοχών.

Η εν λόγω εξέλιξη αναφέρει η εφημερίδα «θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”, στη διεθνή σκηνή».

Επίσης, σημειώνεται πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το σημείο προτίμησης των Ρώσων τουριστών μετατοπίστηκε από τη «Νότια Κύπρο» στην «ΤΔΒΚ».

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν προβεί σε άρση του εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και αυτή η απόφαση των ΗΠΑ έφερε αντιδράσεις τόσο από την Τουρκία – όσο και από την «ΤΔΒΚ».

Ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ρωσία άλλαξε τη στρατηγική της στη διεθνή σκηνή σχετικά με την «ΤΔΒΚ», είναι αξιοσημείωτο ότι μια τέτοια απόφαση επιβεβαιώθηκε από διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η Ρωσία διόρισε πρόσφατα έναν μουσουλμάνο πρεσβευτή στη Νότια Κύπρο, τον Μουράτ Ζιαζίκοφ, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με τον Πούτιν.

Ενώ τα ΜΜΕ της Νότιας Κύπρου ερμήνευσαν τον διορισμό του Ζιαζίκοφ ως «δώρο του Πούτιν, στον Ερντογάν».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων, αναφέρει πως η τουρκική πλευρά βλέπει την κίνηση αυτή της Μόσχας (των απευθείας πτήσεων) σαν ένα πρώτο σοβαρό βήμα για αναγνώριση του Ψευδοκράτους από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων και ο Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο όλο ζήτημα, σύμφωνα πάντα με τη Μιλιέτ, δήλωσε πως «Θα το καλωσορίσουμε, εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας της Τουρκίας.

»Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την “ΤΔΒΚ”, έτσι αρχίζει η αναγνώριση, το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε Επίσης

Ζαπορίζια: Οι Ρώσοι έπληξαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή…

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε Ουκρανούς πολίτες επλήγη το