Μητσοτάκης – Μακρόν: Εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων, το οποίο επισφραγίστηκε πέρυσι με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και την Ασφάλεια (27/9/2021), είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τόνισαν ότι το τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και συντονισμού των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του δείπνου, οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για την κρίση των τιμών ενέργειας και τα εθνικά μέτρα, που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία. Όπως αναφέρουν τα ίδια πρόσωπα, υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους, όσο και για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, κάνντας ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε. προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τη συμβολή του Προέδρου Μακρόν στην πραγματοποίηση επίσκεψης ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του στην άρση του αδιεξόδου και τη σύγκληση των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων ΕΕ με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ.

Όσον αφορά στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, διενέργειας εκλογών και αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Μακρόν για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας και κατέστησε σαφή την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας να προασπίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του λίγο πριν το δείπνο εργασίας, χαιρέτισε τη στενή συνεργασία της Ελλάδας – Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στη στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόνισε ότι βασίζεται στις κοινές απόψεις των δύο χωρών αναφορικά με τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και ότι πρόκειται για μία συνεργασία, που έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε την ανάγκη να στηριχθεί το Κίεβο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον ανθρωπιστικό τομέα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα συζητούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τόσο την πυρηνική – όσο και την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι θα συζητείτο το θέμα των τιμών της, αλλά και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους της χώρας του την Ελλάδα για την αλληλεγγύη, που επέδειξε και την βοήθεια, που προσέφερε σε σχέση με την αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών, που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι τη Γαλλία.

Διαβάστε Επίσης

Ζαπορίζια: Οι Ρώσοι έπληξαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή…

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε Ουκρανούς πολίτες επλήγη το