Με «επιστράτευση» των συμμάχων, απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη Ισραήλ, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΠΑ  Η Άγκυρα ετοιμάζει σόου με φαραωνικού τύπου φιέστα

Τις ισχυρές συμμαχίες που έχει χτίσει στην περιοχή με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, τις δεσμεύσεις αρωγής που έχουν αναλάβει, με βάση τις διμερείς αμυντικές συμφωνίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, αλλά και τη διπλωματική και στρατιωτική της ισχύ κινητοποιεί η χώρα μας, απαντώντας στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Τροφοδοτώντας συνεχώς την ένταση στην περιοχή, η τουρκική πλευρά έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σχετικές προετοιμασίες, αλλά και τις ανάλογες δοκιμές του γεωτρύπανου «Αbdulhamid Han», το οποίο είναι έτοιμο πλέον να αποπλεύσει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, αύριο Τρίτη, 9 Αυγούστου, προς άγνωστο, επί του παρόντος, προορισμό, καθώς η πορεία του θα ανακοινωθεί από τον Τούρκο πρόεδρο.

Στις προθέσεις της Άγκυρας είναι, συνοδεύοντας τον απόπλου του γεωτρύπανου σε μία φαραωνικού τύπου φιέστα με τη συμμετοχή αρκετών μελών της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του κ. Ερντογάν, να στείλει ένα διπλό μήνυμα αφενός στο εσωτερικό ακροατήριο, αφετέρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της εντός της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. ΄Εχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές δοκιμές των συστημάτων του, κατά την έξοδό του από το Σάββατο μέχρι και την περασμένη Τρίτη στα ανοιχτά της Μερσίνας, το «Αbdulhamid Han» αναμένει πλέον να συμπληρωθεί ο στόλος των σκαφών συνοδείας του, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, ώστε να ξεκινήσει το επίσημο παρθενικό του ταξίδι στη ΝΑ Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονήςδιατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα, του Πολεμικού Ναυτικού. ΄Ηδη ένα μεγάλο μέρος του Στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής». τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το «Αbdulhamid Han».

Το γεγονός, εξάλλου, ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν πραγματοποιεί απλά έρευνες, αλλά φέρει επάνω του τρυπάνι, αποτελεί από μόνο του μια κλιμάκωση σε βάρος της χώρας μας από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και μάλιστα, σε βάθος που ξεπερνά τα 12 χλμ.. Επί της ουσίας, το «Αbdulhamid Han» έρχεται σαν συνέχεια των ερευνών, που πραγματοποίησε πριν από δύο χρόνια το «Oruc Reis» στην περιοχή, όταν επί τρεις και πλέον μήνες κινούνταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ από τη Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης, φτάνοντας τότε την Ελλάδα και την Τουρκία στα όρια της θερμής αντιπαράθεσης.

«Το πιθανότερο είναι ότι το “Αbdulhamid Han” θα κινηθεί δυτικά και νότια της Κύπρου. Θεωρητικά, το συγκεκριμένο είναι τρυπάνι, οπότε θα πρέπει να κινηθεί κάπου όπου ήδη έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Μιλάμε για κίνηση εντυπωσιασμού. Εκτιμούμε πως δεν θα πάει στα άκρα, αλλά, από την άλλη, το ταξίδι του δεν θα είναι και εντελώς ανώδυνο, από τη στιγμή, μάλιστα, που αρκετοί Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δώσει τόσο μεγάλες διαστάσεις στο θέμα», επισημαίνουν σχετικά επιτελείς του ΥΠΕΘΑ.

Από την πρώτη φορά, πάντως, που το τουρκικό γεωτρύπανο ξεμύτισε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, μπήκε στο μικροσκόπιο ισραηλινών αλλά και γαλλικών δορυφόρων, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο μετέδιδαν εικόνα και πληροφορίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ιδιαίτερα, η συνεισφορά του Ισραήλ όχι μόνο σε επίπεδο πληροφοριών, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική από ελληνικής πλευράς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την άδεια που παραχώρησε η χώρα μας στο Τελ Αβίβ να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, οι οποίες συμπίπτουν με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ασκήσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ως μήνυμα αμφισβήτησης των τουρκικών ανυπόστατων διεκδικήσεων επί της ελληνικής ΑΟΖ.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιεί η χώρα μας και με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Στις αρχές της εβδομάδας, βορειοδυτικά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε ελληνοαμερικανική άσκηση με τη συμμετοχή δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας και τεσσάρων μαχητικών F-18, που ανήκουν στη δύναμη του Αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» των ΗΠΑ, το οποίο τις τελευταίες ημέρες πλέει στην περιοχή. Ταυτόχρονα, πριν από μία εβδομάδα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου δύο ελληνικά F-16 πραγματοποίησαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, με τη συμμετοχή της Γαλλικής Φρεγάτας «FS Provence».

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να κινηθεί και σε περιοχές της ΝΑ Μεσογείου, οι οποίες είτε θα βρίσκονται εντελώς εκτός, είτε στα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Για τις τουρκικές κινήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και για τις βλέψεις τις Άγκυρας σε σχέση με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ο κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνάντησης, που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, το πλέον γνωστό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

Αν και στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνάντησης βρέθηκε η προσπάθεια της Άγκυρας να αποσπάσει την άδεια της Μόσχας, ώστε να προχωρήσει η πέμπτη κατά σειρά τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία ενάντια στις εκεί κουρδικές δυνάμεις, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το πάγωμα τωνελληνορωσικών σχέσεων, λόγω της στάσης της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή αν όχι τη στήριξη της Ρωσίας, για τις κινήσεις του «Αbdulhamid Han».

Διαβάστε Επίσης

Ζαπορίζια: Οι Ρώσοι έπληξαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή…

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε Ουκρανούς πολίτες επλήγη το