Στρατιωτικές ασκήσεις των Κινέζων, στα σύνορα της Ταϊβάν…

- in ΔΙΕΘΝΗ

«Στοχευμένες στρατιωτικές ασκήσεις» στην Ταϊβάν πρόκειται να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο κινεζικός στρατός, ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας φανερά εξοργισμένο, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, γύρω από την Ταϊβάν και -όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση- θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι ασκήσεις θα είναι ναυτικές και αεροπορικές και θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά, στα στενά της Ταϊβάν, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ουσιαστικά, η Κίνα δεσμεύει περιοχές περιμετρικά της Ταϊβάν, περικυκλώνοντας τη νησιωτική χώρα.

Επιπροσθέτως, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από την Τρίτη το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Νωρίτερα, στην άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν είχε απαντήσει με μακροσκελή δήλωση διαμαρτυρίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, επισημαίνοντας στην Ουάσιγκτον «να μην προχωρήσει περισσότερο στο λανθασμένο και επικίνδυνο μονοπάτι». 

Η δήλωση ενέφερε ακόμα πως: «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας» και των διατάξεων των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας-Η.Π.Α. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει ιδιαίτερα την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα έντονα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις, για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτή την κίνηση, και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η πρώτη ανάρτηση της Πελόζι από την Ταϊβάν – «Στηρίζουμε τη δημοκρατία της χώρας»

Νωρίτερα, η Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, κόντρα στις προειδοποιήσεις της Κίνας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, να κάνει μάλιστα ανάρτηση στο Twitter.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Νάνσι Πελόζι στο μήνυμά της, στο Twitter.

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Υπό πίεση, ο Όλαφ Σολτς για το χρηματοοικονομικό σκάνδαλο Cum-Ex

Υπό πίεση, βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς,