Περίπου 300 στρατιωτικοί από το Νταγκεστάν αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία

- in MEDIA
Ρωσία: Περίπου 300 στρατιωτικοί από το Νταγκεστάν αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Περίπου 300 στρατιωτικοί από το Νταγκεστάν από την 136η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, που σταθμεύει στο Μπουϊνάκσκ, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις εχθροπραξίες και εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Ένα τμήμα των εν λόγω στρατιωτικών άρχισε την διαδικασία καταγγελίας συμβάσεων και επέστρεψε στο Μπουϊνάκσκ. Κάποιοι εξ αυτών μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο και υπό τις πιέσεις συγγενών τους επέστρεψαν στην Ουκρανία, γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα The Moscow Times επικαλούμενη δυο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι στρατιωτικοί ισχυρίσθηκαν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις στολές τους και τον οπλισμό, ενώ μερικοί στρατιωτικοί επέστρεψαν στο Νταγκεστάν με κρυοπαγήματα στα άκρα, με αποτέλεσμα να υποστούν ακρωτηριασμό.

Στο Μπουϊνάκσκ όσοι επέστρεψαν, αντιμετωπίσθηκαν σαν λιποτάκτες.

Οι τοπικές Αρχές, κατά τη διάρκεια συνέλευσης, που πραγματοποίησαν καταδίκασαν τις πράξεις τους, και αυτή την περίοδο η στρατιωτική εισαγγελία διεξάγει ελέγχους, καθώς η απουσία από τον τόπο θητείας για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα, διευκρίνισε ένας από τους ακτιβιστές ανθρωπίνων, στην εφημερίδα The Moscow Times.

Το Νταγκεστάν, μια ορεινή, κυρίως μουσουλμανική περιοχή στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, έχει καταγράψει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στρατιωτικών της, κατά τη διάρκεια της ρωσική στρατιωτικής εισβολής, στην Ουκρανία.

Το περιστατικό με τους στρατιωτικούς από το Νταγκεστάν, ακολουθεί τις αναφορές των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άλλους 150 στρατιώτες από την αυτόνομη δημοκρατία της Μπουριάτιας στη Σιβηρία, που αρνήθηκαν να πάνε στην Ουκρανία νωρίτερα τον Ιούλιο, μετά από μια σπάνια έκκληση που απηύθυναν οι σύζυγοί τους, με βίντεο που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Νταγκεστάν και η Μπουριάτια μοιράζονται τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει δοθεί επισήμως, με τους θανάτους στρατιωτικών να υπερβαίνουν τους 200, σε κάθε περιοχή.

The Moscow Times

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Υπό πίεση, ο Όλαφ Σολτς για το χρηματοοικονομικό σκάνδαλο Cum-Ex

Υπό πίεση, βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς,