Στην Ελλάδα, η ευθύνη… κατά την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία», δηλώνει ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Από την Ελλάδα εξαρτάται για το αν θα θέσει η Τουρκία το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Euractiv.

Σε ερώτημα της Euractiv προς ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο αν θα καταθέσει ως θέμα προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, την αποστρατικοποίηση των νησιών, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. «Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία», γεγονός που σημαίνει ότι η στάση που θα κρατήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, θα κρίνει το εάν η Τουρκία θα θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στα τέλη του μήνα. Βεβαίως, τις τελευταίες μέρες έχει εξαφανιστεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η συζήτηση περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, ωστόσο, παραμένει πάντα ως ένα θέμα που ενδέχεται να τεθεί, στη Μαδρίτη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, θα υπάρξει και αντίστοιχη αντίδραση από την Άγκυρα, στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που δημοσίευσε χθες η EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση, κατά της Ελλάδας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας, με βιώσιμο τρόπο».

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από