«Ο Ερντογάν είναι έτοιμος να δημιουργήσει προσχεδιασμένο επεισόδιο, στο Αιγαίο»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που καλλιεργεί συστηματικά κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία, προπαγανδίζει με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος, παρουσιάζοντας χάρτες με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, με τον ισχυρισμό ότι κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε σχετικά ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και του στρατού, επάνω στα νησιά».

«Ο Ερντογάν έχει πλέον ξεφύγει. Εμείς είμαστε σε αμυντική στάση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να επικαλεστούμε όλες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης, και όχι μόνο αυτές που συμφέρουν τον Ερντογάν και τις διαστρεβλώνει. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι συγκεκριμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε μόνιμα σε αμυντική στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάννης του απαγορεύει και να πετάει πάνω από τα νησιά μας. Δεν μιλάει για αποστρατικοποίηση για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και του στρατού επάνω στα νησιά και τη δυνατότητα να επικαλεστούμε το άρθρο 51 για αυτοάμυνα», σημείωσε ο κ. Φενέκος.
«Ο Ερντογάν θα δημιουργήσει προσχεδιασμένο επεισόδιο».

«Η έννοια του θερμού επεισοδίου είναι ότι συμβαίνει κάτι τυχαίο και οδηγεί σε σύγκρουση. Αν κάνει κάτι ο Ερντογάν θα είναι προσχεδιασμένο. Θα είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια, πάνω στην οποία θα προσπαθήσει να χτίσει. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση από κάποιου συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, και αν υπάρξει οποιαδήποτε σύγκρουση την αξιολογώ στο επίπεδο όπως έγινε με τα Ίμια, θα είναι τέτοιας μορφής. Ίσως επιχειρήσει να κάνει κάτι σε μια βραχονησίδα, με την αφορμή ενδεχομένως μιας ομάδας μεταναστών, μπορεί να αμφισβητήσει αρμοδιότητες, με σκοπό να “γκριζάρει” το Αιγαίο ή να πάρει κάποια δήλωση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ κατά την άποψή μου γέρνει υπέρ της Τουρκίας», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
Ελληνοτουρκικά: Θα τα χάσει ο Ερντογάν – Μπλόκο στην Τουρκία με ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις, στο Αιγαίο [βίντεο]

Νέα ακραία επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη και Ελλάδα: Θα πάθετε ότι έπαθαν οι πρόγονοι σας
«Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν κάτι περιμένει, κάποιες δηλώσεις υποστήριξης και ενδεχομένως, και κάποια μέτρα υποστήριξης», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Φενέκος.

 

Διαβάστε Επίσης

Ζαχάροβα: Μπορούμε να τα βάλουμε με όλη την Ευρώπη…

Η Μόσχα θα μπορούσε να τα βάλει με