ΗΠΑ προς Τουρκία: Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών αυτών δεν αμφισβητείται !

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο με ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι απειλείται η κυριαρχία της Τουρκίας από την Ελλάδα, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία αναφερόταν, «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας απέναντι στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, αγνοώντας τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και την παρενόχληση των αεροσκαφών μας στον εναέριο χώρο της χώρας μας και στο διεθνή εναέριο χώρο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.

Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ».

Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αν. Αιγαίου, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιδόθηκε σε ρεσιτάλ προκλητικότητας την Τρίτη «γκριζάροντας» το μισό Αιγαίο και θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίησή τους.

«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα, θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», είπε κατα τη διάρκεια συνέντευξής του, στο Anadolu.

Παράλληλα, χθες, o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, είπε:

«Επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων η Ελλάδα; Επέτρεψε. Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, είπα και στον υπουργό Εξωτερικών μου χθες. Τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής με αξιοπρέπεια. Πας και κάνεις επίδειξη, απογειώνοντας τα αεροπλάνα σου. Τι κάνεις; Σύνελθε ! Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την Ιστορία; Μετά αρχίζεις να κλαις και να γκρινιάζεις. Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείς και θα μείνεις στο δρόμο», είπε ο Ερντογάν.

Ενώ σε μια επαναφορά του «δόγματος» Μητσοτάκης γιοκ ανέφερε πως «δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί του.

«Δυστυχώς, αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στο σωστό δρομο. Είναι το ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ και μιλάνε εναντίον μας, στο Κογκρέσο. Τους έχουμε βαρεθεί πλέον. Αν είσαι έντιμος, η θέση σου είναι έτοιμη μπροστά μας, αν δεν είσαι τότε μην παρεξηγείς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί κάποιοι αντέχουν, ενώ κάποιοι άλλοι παραιτούνται τόσο εύκολα; (MARTIN GRAY)

ΓΙΑΤΊ ΚΆΠΟΙΟΙ ΑΝΤΈΧΟΥΝ ΕΝΏ ΚΆΠΟΙΟΙ ΆΛΛΟΙ ΠΑΡΑΙΤΟΎΝΤΑΙ ΤΌΣΟ