Το μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν και η στήριξη Μακρόν, στην Ελλάδα

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ικανοποίηση προκάλεσε στην κυβέρνηση η στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός ανέδειξε την αναθεωρητική στρατηγική Ερντογάν, ζητώντας ξεκάθαρες θέσεις καταδίκης από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (της Τουρκίας) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα», δήλωσε ο κ. Μακρόν.

Μητσοτάκης προς Ευρωπαίους ηγέτες: «όχι σε ίσες αποστάσεις…».
Στις διήμερες επαφές του, σε Βρυξέλλες και Ρότερνταμ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να αναδείξει ότι σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικά περιβάλλον για την Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρξουν νέες εστίες έντασης και ότι δεν χωρούν ίσες αποστάσεις όταν η Τουρκία, μια υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε., απειλεί μια ευρωπαϊκή χώρα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τονίσει ότι θα αναδεικνύει παντού την τουρκική προκλητικότητα, ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την στρατηγική, το ζήτημα να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου και τότε να υπάρξει και σαφής αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μια ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη.

Πώς «αποκωδικοποιεί» η Αθήνα το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας;
Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει στο επίπεδο της προκλητικής ρητορικής και δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις στο πεδίο, ενώ παρατηρεί με νόημα ότι όσο η Άγκυρα εντείνει την επιθετικότητα – τόσο πέφτει η αξία της τουρκικής λίρας.

Η Ελλάδα προειδοποιεί την Τουρκία: Σταματούν οι προκλήσεις, αλλιώς η επόμενη Σύνοδος θα «γράφει» Άγκυρα.

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν το κρεσέντο της προκλητικότητας του Ερντογάν, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «απόνερα» της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. και της νευρικότητας που προκάλεσε η θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό και η στήριξη στη χώρα μας.

Ο Ερντογάν έχει κάνει ήδη φανερή την πρόθεση του να εργαλειοποιήσει ξανά το μεταναστευτικό, ωστόσο η Αθήνα προειδοποιεί πως πλέον είναι πιο προετοιμασμένη, για νέες υβριδικές απειλές, τύπου Έβρου.

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν…»
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ – θα μου ήταν πολύ εύκολο, δεν θα το κάνω – σε ένα παιχνίδι, σε ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτήν την πορεία, την οποία έχει επιλέξει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών»
Το μήνυμα της κυβέρνησης προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι οι λεονταρισμοί της Τουρκίας, η οποία φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί την κυριαρχία Ελληνικών νησιών και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί.

«Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, είναι μια νέα εκδοχή του ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από την Ολλανδία, σε συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο πρωθυπουργός για τη στρατιωτική βοήθεια, στη Γερμανία
Από την ίδια εκδήλωση, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, με φόντο και τη συμφωνία με τον καγκελάριο Σολτς, για αποστολή από την Ελλάδα Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994) και την αντικατάστασή τους, με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε στρατιωτικό υλικό. Εξηγήσαμε γιατί το κάναμε αυτό, όχι απλώς ως ζήτημα αρχής, για να υποστηρίξουμε μια χώρα που δέχεται επίθεση, αλλά και για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όποιους μπορεί να νομίζουν ότι τα σύνορα θα μπορούσαν να ξαναχαραχθούν δια της βίας, ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια συντριπτική απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν δεν αντισταθούμε σε έναν νταή, αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε στην πολιτική μας σταδιοδρομία θα απειλούνταν. Έτσι, η απόφαση στο τέλος της ημέρας ήταν προφανής και εύκολη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

NewsIT 

Διαβάστε Επίσης

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την περιφέρεια του Ντονέτσκ…

Σφοδρούς βομβαρδισμούς αναφέρουν οι δυνάμεις του Κιέβου Οι