Ν.Δένδιας: «Έρχεται ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι είπε για τα F-16;

Εάν η Τουρκία έχει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, σχετικά με την προμήθεια ή αναβάθμιση των F – 16.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει στον βαθμό που της πέφτει λόγος στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών της συστημάτων, αν μετά από ένα χρονικό διάστημα απειλούν εμάς στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, σχετικά με τις αντιρρήσεις της χώρας μας στην ενδεχόμενη προμήθεια της Τουρκίας με F -16.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν σαφής: «Κατά τούτο, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει, για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων, στον βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μας απειλεί, συνεχίζει το Casus Belli».

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι «αν μιλήσουμε κάποτε για μια άλλη Τουρκία, τότε θα υπάρχει και μια άλλη ελληνική στάση. Η Ελλάδα εύχεται πάντα με συνέπεια να υπάρξει μια άλλη Τουρκία».

Τι συζήτησε με  Μπλίνκεν;

Για το τι συζήτησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν  στη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας ανέφερε, σχετικά με την ενημέρωσή του για τις τουρκικές προκλήσεις:

«Είχα την ευκαιρία να του δείξω ίσως περισσότερους χάρτες. Γιατί υπήρξε ένα ζήτημα, το ζήτημα των υπερπτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι εξαιρετικά ενοχλητικό.

»Δεν μπορεί τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια εξωτερική απειλή και μια διεθνή κρίση, δύο σύμμαχες χώρες να έχουν προβλήματα και με απόλυτη υπευθυνότητα το εννοώ, της Τουρκίας. Αυτό λοιπόν πρέπει να εξηγηθεί στην αμερικανική πλευρά, ώστε να υπάρχει σαφής κατανόηση του πεδίου».

Η αντίδραση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία

Όσον αφορά το αν υπήρχαν ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλη την ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, o Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε θα σας πω εγώ, κοιτάξτε τις φωτογραφίες και τα στιγμιότυπα», παραπέμποντας στη θερμή υποδοχή του πρωθυπουργού, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Η όλη σημειολογία αυτής της επίσκεψης και ο τρόπος που μας δέχθηκαν δίνει όλες τις απαντήσεις, που πρέπει να δοθούν», συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως αναφέρθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από την Τουρκία και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τις εξελίξεις, φυσικά στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως οι συζητήσεις εξελίχθηκαν με τον ιδανικότερο τρόπο για την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες, η οποία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ εντός του Ιουνίου.

Ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες, χαρακτήρισε ωστόσο, την πρωτοβουλία, εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και την παγκόσμια προστασία του περιβάλλοντος.

«Να σταματήσει η Άγκυρα τα ανατολίτικα παζάρια»

Σχετικά με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι ήδη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έχει τοποθετηθεί. 

«Δεν είναι καιρός για παζάρια και δεν χωράνε παζάρια. Η Τουρκία ήδη είναι αρκετά εκτεθειμένη, μη επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, το γεγονός ότι όλα τα mega yachts των Ρώσων ολιγαρχών είναι αγκυροβολημένα στο Μποντρούμ και τις ακτές της Τουρκίας από μόνο του εκθέτει την Τουρκία, τη στιγμή που οι Ουκρανοί μάχονται, για την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους.

»Το τελευταίο που θα έπρεπε – αν μου επιτρέπεται, γιατί είναι μία ανεξάρτητη χώρα και αυτή θα κρίνει – να κάνει η Τουρκία είναι να αρχίσει τα ανατολίτικα παζάρια. Δε θα την ωφελήσει», διαμήνυσε ο κ. Δένδιας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας, η οποία θα τροφοδοτεί με ενέργεια τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Αλεξανδρούπολης, της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται και μέσω των γενικότερων υποδομών, όπως και με τη μεταφορά ρεύματος από την Αφρική, που «θα επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα θα είναι ο σημαντικότερος κόμβος ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου.

H απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Δένδιας απέδωσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στις ΗΠΑ στο γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει στον τελευταίο χρόνο προ των εκλογών και χαρακτήρισε «μίζερη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ αυτό το οποίο θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση, που ασκεί κριτική και έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική, να πει «δυο καλές κουβέντες» και ότι θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να συγχαρεί τον πρωθυπουργό, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Διαβάστε Επίσης

Ουαί τοις ηττημένοις !

Lectures Bureau Η φράση ” ουαί τοις ηττημένοις”,