Η Φινλανδία ενημέρωσε τη Ρωσία για την πρόθεση ένταξής της, στο ΝΑΤΟ

- in ΔΙΕΘΝΗ

Όπως δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης, οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από σχετική ανακοίνωση Ρώσου παρόχου.

Η επιχείρηση, που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της σήμερα επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα, όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία, χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγαγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού, που καταναλώνει από τη Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει χθες τη διακοπή της παροχής, λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό, που προμηθεύει στη Φινλανδία.

Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή, στην Ουκρανία.

Το ζήτημα με τις πληρωμές έχει ανακύψει τόσο σχετικά με την εμπορία ρεύματος, όσο και με την εμπορία του ορυκτού πλούτου της Ρωσίας, στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση αυτή της εταιρείας ρεύματος δεν έγινε φυσικά σε ένα πολιτικό κενό, αλλά με φόντο την άνοδο των εντάσεων εν προκειμένω ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί, «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση, στην Ουκρανία.

Η απόφαση του Ελσίνκι δείχνει να συγκεντρώνει την αποδοχή των Φινλανδών, με το 60% αυτών να τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας, αυτή αναμένεται να γίνει αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

dikaiologitika.gr/naftemporiki.gr

Διαβάστε Επίσης

«Το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος

«Έχει παρέλθει ο καιρός για μεσολαβητικές προσπάθειες» Στο