Ο Πελοποννησιακός πόλεμος επαναλαμβάνεται τον 21ο αιώνα !

Τότε, η Κέρκυρα, για να ανταπεξέλθει στη σύγκρουση (αν και υπό την Σπαρτιατική επιρροή), ζήτησε τη βοήθεια του Αθηναϊκού στόλου, όπερ και αποδέχτηκε η Αθήνα, αλλά εκνεύρισε την Σπάρτη. Έτσι, άρχισε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο μήνα του και σύμφωνα με ιστορικούς έχει πολλά κοινά με τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Όπως αναφέρει ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής ιστορίας Τζον Ντίλον, από το Trinity College του Δουβλίνου, Αθήνα και Σπάρτη ομοιάζουν πάρα πολύ με την Ουκρανία και τη Ρωσία, αντίστοιχα.
Η συλλογιστική του καθηγητή, που στηρίζεται στα κείμενα του Θουκυδίδη με αναγωγή στα σημερινά δεδομένα, ανάμεσα στις δυο χώρες. Αρχικά επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα αίτια. Γράφει λοιπόν ότι η Αθήνα και η Σπάρτη κατά τη διάρκεια της κλασσικής εποχής (μιας εποχής με τις μεγαλύτερες προόδους ανθρώπινης, κοινωνικής, και πνευματικής δημιουργικότητας, που έχει καταγραφεί ποτέ), ενεπλάκησαν σε έναν αδυσώπητο πόλεμο, που τελικά κατέστρεψε και τους δύο, σε βάθος χρόνου.
«Τα δύο κύρια κράτη του ελληνικού κόσμου ενεπλάκησαν σε μια μακροχρόνια και αμοιβαία καταστροφική σύγκρουση, η οποία τράβηξε και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ελληνικού κόσμου, ακόμη και μέχρι τη Σικελία και τη νότια Ιταλία», γράφει και συνεχίζει πως σύμφωνα με τον Θουκυδίδη. «Η πραγματική αιτία του πολέμου ήταν η ανάπτυξη της αθηναϊκής δύναμης και ο φόβος της Σπάρτης για την ανάπτυξη αυτή» και ο κ. Ντίλον συνεχίζει πως ξεκινώντας από την οξυδερκή αυτή ανάλυση του Θουκυδίδη καλό θα είναι να μελετήσουμε το τι συμβαίνει σήμερα με την Ουκρανία και τη Ρωσία, και τι θα γίνει εάν το πρόβλημα δεν λυθεί σύντομα.