Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί της Ουκρανίας…

- in ΔΙΕΘΝΗ

Aντεπίθεση Ουκρανών στο Χάρκοβο

Oυκρανία: Χωρίς τέλος οι βομβαρδισμοί των Ρώσων – Aντεπίθεση Ουκρανών στο Χάρκοβο

Χωρίς διακοπή οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, σε ένα μεγάλο μέτωπο στην δυτική γραμμή του Ντονέτσκ, με επίκεντρο τις πόλεις Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, αλλά και σε περιοχές του Λουχάνσκ.

Η κύρια στρατιωτική προσπάθεια των Ρώσων στρέφεται τώρα στην ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς.

Επιθέσεις σημειώνονται σε στόχους, που βρίσκονται στην περιφέρεια Ζαπορίζια, δυτικά του Ντονμπάς, αλλά και στο Χάρκοβο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το Pytomnyk, ένα χωριό στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Χάρκοβο, περίπου στα μισά του δρόμου προς τα ρωσικά σύνορα, μεταδίδει το Reuters.

Oι ουκρανικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι κατάφεραν να απελευθερώσουν πολλά χωριά και οικισμούς, φτάνοντας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας, για την εξέλιξη του πολέμου.

Εάν οι πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού σταθεροποιηθούν, θα τεθούν υπό απειλή οι γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, ενώ αποθήκες πυρομαχικών, τροφίμων και καυσίμων εντός της ρωσικής επικράτειας ενδέχεται να βρεθούν εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού.

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων, που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία, για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

Την ίδια ώρα, στην κατειλημμένη από τα ρωσικά στρατεύματα Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης που έχει εγκατασταθεί δήλωσε ότι θα υποβληθεί αίτημα στον Πούτιν για προσάρτηση της περιοχής, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κληθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι εναπόκειται στους κατοίκους της περιοχής να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να ενταχθούν στη Ρωσία, αλλά σε κάθε περίπτωση μια παρόμοια απόφαση πρέπει να έχει σαφή νομική βάση.

Ο έκπτωτος κυβερνήτης, της πόλης ωστόσο, λέει ότι οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να επιστρέψουν, στην Ουκρανία.

Διαβάστε Επίσης

ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα στον Μπάιντεν η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Tο δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», με ιρανικό πετρέλαιο,