Δεκάδες εταιρείες από τις γειτονικές χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κλείσουν χωρητικότητα στον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
Σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει μία ρωσική κυβερνοεπίθεση, που θα προκαλούσε μπλακ άουτ στη χώρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας επέδειξε δυστοκία στη λήψη αποφάσεων απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, όπως άλλωστε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι «27» υπουργοί Ενέργειας δεν μπόρεσαν ούτε χθες να καταλήξουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, για τη λύση στο τεχνικό πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει το προεδρικό διάταγμα Πούτιν, το οποίο καλεί τις «εχθρικές χώρες» που επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1 Απριλίου το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Καμμία συμφωνία
Η κάθε χώρα φαίνεται να προσανατολίζεται σε κάποια εθνική λύση. Η Ιταλία άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν οι εταιρείες για κάποιους μήνες να πληρώνουν σε ρούβλια, όπως ζητάει η Μόσχα μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα. Η Γαλλία που έχει μικρή εξάρτηση από τη Ρωσία – μόλις 17% – λέει κατηγορηματικό όχι στα ρούβλια, καταγγέλλοντας τον Πούτιν για προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία λόγω της κατά 90-100% εξάρτησής τους από τη Ρωσία ζήτησαν εξαίρεση και είναι κοντά στο να την πάρουν. Η Πολωνία στην οποία ο Πούτιν ήδη έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, διότι αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, όπως και η Βουλγαρία, ζητάει την τιμωρία των εταιρειών που δεν τηρούν την ευρωπαϊκή απόφαση οι πληρωμές να γίνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια, η οποία, πάντως, είναι απλή δήλωση, δεν έχει πάρει θεσμικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα πιέζει για μια κοινή λύση στο «τεχνικό πρόβλημα» με τα ρούβλια, αλλά διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δεν θα πάρει το ρίσκο να αφήσει χωρίς ρεύμα τη χώρα την τουριστική περίοδο, στην οποία προσδοκά για έσοδα.
«Μαζέψτε προμήθειες»!
Το τοπίο παραμένει ασαφές και το σκηνικό εκρηκτικό. Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών κ.Φρέιζερ παρουσίασε λίστα με τα αναγκαία τρόφιμα, που θα πρέπει να αποθηκεύσουν οι Γερμανοί, εάν οι Ρώσοι χτυπήσουν κρίσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού: «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά». Σύστησε στους πολίτες να δημιουργήσουν τα αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στην αγορά.