Μάιος 29, 2022
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητσοτάκης, Μισέλ και τρεις Βαλκάνιοι ηγέτες στην Αλεξανδρούπολη, για τον πλωτό σταθμό LNG

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στην ΕΕ - Το αλαλούμ με τα ρούβλια κορυφώνεται - Μητσοτάκης, Μισέλ και τρεις Βαλκάνιοι ηγέτες στην Αλεξανδρούπολη για τον πλωτό σταθμό LNG

Δεκάδες εταιρείες από τις γειτονικές χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κλείσουν χωρητικότητα στον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει μία ρωσική κυβερνοεπίθεση, που θα προκαλούσε μπλακ άουτ στη χώρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας επέδειξε δυστοκία στη λήψη αποφάσεων απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, όπως άλλωστε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι «27» υπουργοί Ενέργειας δεν μπόρεσαν ούτε χθες να καταλήξουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, για τη λύση στο τεχνικό πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει το προεδρικό διάταγμα Πούτιν, το οποίο καλεί τις «εχθρικές χώρες» που επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1 Απριλίου το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Καμμία συμφωνία

Η κάθε χώρα φαίνεται να προσανατολίζεται σε κάποια εθνική λύση. Η Ιταλία άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν οι εταιρείες για κάποιους μήνες να πληρώνουν σε ρούβλια, όπως ζητάει η Μόσχα μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα. Η Γαλλία που έχει μικρή εξάρτηση από τη Ρωσία – μόλις 17% – λέει κατηγορηματικό όχι στα ρούβλια, καταγγέλλοντας τον Πούτιν για προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία λόγω της κατά 90-100% εξάρτησής τους από τη Ρωσία ζήτησαν εξαίρεση και είναι κοντά στο να την πάρουν. Η Πολωνία στην οποία ο Πούτιν ήδη έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, διότι αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, όπως και η Βουλγαρία, ζητάει την τιμωρία των εταιρειών που δεν τηρούν την ευρωπαϊκή απόφαση οι πληρωμές να γίνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια, η οποία, πάντως, είναι απλή δήλωση, δεν έχει πάρει θεσμικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα πιέζει για μια κοινή λύση στο «τεχνικό πρόβλημα» με τα ρούβλια, αλλά διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δεν θα πάρει το ρίσκο να αφήσει χωρίς ρεύμα τη χώρα την τουριστική περίοδο, στην οποία προσδοκά για έσοδα.

«Μαζέψτε προμήθειες»!

Το τοπίο παραμένει ασαφές και το σκηνικό εκρηκτικό. Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών κ.Φρέιζερ παρουσίασε λίστα με τα αναγκαία τρόφιμα, που θα πρέπει να αποθηκεύσουν οι Γερμανοί, εάν οι Ρώσοι χτυπήσουν κρίσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού: «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά». Σύστησε στους πολίτες να δημιουργήσουν τα αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στην αγορά.

Μετά από σπριντ που έτρεξε το Βερολίνο πέτυχε την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο να τη μειώσει από το 35% μόλις στο 12%, οπότε τάσσεται υπέρ του εμπάργκο στο πετρέλαιο, αλλά όχι και στο φυσικό αέριο στο οποίο μείωσε την εξάρτηση της από το 55% στο 35%, αλλά συνεχίζει να είναι σχετικά υψηλή. Έχει εξασφαλίσει σε ακριβές τιμές προμήθειες LNG από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, το Ρότερνταμ στην Ολλανδία και το Ζέεμπρουγκε στο Βέλγιο, που ήδη διαθέτουν λιμάνια με τέρμιναλ LNG.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης εξάρτησης που είχε από τη Ρωσία είναι ότι τώρα προγραμματίζει τέρμιναλ LNG στη Βόρεια Θάλασσα, στο λιμάνι του Βίλελμσχαφεν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

45 δισ. σε δύο μήνες 

Η Μόσχα δεν κάνει πίσω. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα θεωρεί ότι οι διάφορες προμήθειες φυσικού αερίου ή πετρελαίου έχουν πληρωθεί μόνον, όταν τα σχετικά ποσά μετατρέπονται σε ρούβλια, «που δεν μπορούν να κλαπούν» όπως τόνισε.

Ένα «τρικ» που χρησιμοποιείται από πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες είναι η χρησιμοποίηση αντιπροσώπων στη χώρα τους ή στη Ρωσία που αναλαμβάνουν να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια. Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ποιες εταιρείες έχουν παρακάμψει τις κυρώσεις. Στην ουσία, πρόκειται για έναν κλεφτοπόλεμο που πάντως έχει αποφέρει στον Πούτιν από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τώρα, 45 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κέντρου Ερευνών, για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Εθνικό Σχέδιο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα δικό της εθνικό σχέδιο μονομερώς για ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην περίπτωση που δεν βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη στήριξη, στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου. Ο στόχος είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα, ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν περίπου όσα πλήρωναν πριν την ενεργειακή κρίση με το κράτος να καταβάλλει το υπόλοιπο πόσο στους λογαριασμούς.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στην ανάγκη για συλλογική δράση της Ευρώπης, για τη στήριξη των ευάλωτων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις, στις τιμές της ενέργειας.

SOS για την επάρκεια

Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα, στις 12:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU), ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Προσκλήθηκαν και θα παραστούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παρόντες θα είναι και οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών.

Στρατηγική σημασία

Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία των μονάδων FSRU, για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο σταθμός θα λειτουργήσει το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, δεκάδες εταιρείες από τις γειτονικές χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κλείσουν χωρητικότητα στον σταθμό. Το έργο κατασκευάζει η ελληνική εταιρία Gastrade μαζί με τη βουλγαρική BEH.

Το FSRU Aλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την 4η πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας, με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο έργο, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση «μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα έχουμε τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου».

«Η Ελλάδα, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά», τόνισε.

Ταυτόχρονα, είναι στην τελική φάση ο αγωγός IGB που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και ο οποίος ενώνεται και με τον ΤΑΡ, που φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο. Ο πρωθυπουργός πρόσφατα επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού ΥΦΑ (LNG), στη Ρεβυθούσα.

Στις 14:00, ο κ.Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες, που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU, στην Αλεξανδρούπολη.

Χριστίνα Κοραή 

Διαβάστε Επίσης

ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα στον Μπάιντεν η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Tο δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», με ιρανικό πετρέλαιο,