Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Κινείται στη ζώνη του «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε το πρωί της Μ.Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, τρεις ημέρες μετά τη λήξη του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την τηλεοπτική συχνότητα του «Οpen», o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «η ενεργειακή ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» – «εμείς δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, αλλά θα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρώτο κόμμα και όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα νικήσει»: «Η κοινωνία έχει μεγάλο θυμό και δυσαρέσκεια», είπε και παρατήρησε ότι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις, οι εταιρείες κάθε δύο ημέρες κλείνουν την ψαλίδα. Μάλιστα, υποστήριξε πως «η κατάρρευση της κυβέρνησης φαίνεται με γυμνό μάτι. Το αν θα χάσει ή κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης τις εκλογές έχει κριθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Το ζήτημα για εμένα, που είμαι παλαιότερος αρχηγός κόμματος, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης -καίτοι ο ίδιος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης δεν θα ήταν καν στην πολιτική ζωή- είναι ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Το δύσκολο δεν είναι η νίκη στις εκλογές, αυτό έχει κριθεί, το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Όσο περνά ο καιρός, ο κ. Μητσοτάκης εξαντλεί τη δυνατότητά του να έχει μία αξιοπρεπή ήττα, αλλά εξαντλεί ταυτόχρονα και τα δικά μας πολεμοφόδια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν έκανε παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ευνοώντας την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας και επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετώπισαν την ενεργειακή ακρίβεια.

«Αυτό που συμβαίνει με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι δολοφονικό», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως «η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί ούτε την εργαλειοθήκη της ΕΕ. Το υπερβάλλον κέρδος των εταιρειών ενέργειας αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μερίδιο το έχει η ΔΕΗ, που «έχει σε συνθήκες κρίσης ουρανοκατέβατα κέρδη πάνω από 1 δισ., για να κερδίζουν τα golden boys του Μητσοτάκη».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που όπως είπε δεν «έχει δημοσιονομικό κόστος», ενώ επανέλαβε πως είναι αναγκαία μέτρα να μπει «πλαφόν στη χονδρική τιμή» και να γίνει «παρέμβαση, στο χρηματιστήριο ενέργειας».

Για τις δικές του εξαγγελίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτά που υποσχέθηκε για τη μείωση της ενεργειακής ακρίβειας έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, που είναι αντιμετωπίσιμο. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, είπε ότι επίσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και πρόσθεσε πως με την ακρίβεια που υπάρχει οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, άρα η αύξηση είναι αναγκαία.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι επί των ημερών του στην κυβέρνηση κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό και έδωσε αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τις υποσχέσεις του για αυξήσεις διπλάσιες από το ρυθμό ανάπτυξης και περιορίστηκε σε μία αύξηση μόλις 2%. Επανέλαβε, δε, την ανάγκη διαγραφής και ρύθμισης του χρέους, που δημιουργήθηκε στην πανδημία, κατά το προηγούμενο της ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών επί κυβέρνησής του.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από