«Πριν την απόβαση, θα δούμε αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων»

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος αναλύει τα δεδομένα στην πολιορκία της Οδησσού από τις ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που οι πολίτες θεωρούν πως είναι θέμα χρόνο η εισβολή των στρατευμάτων, που κυκλώνουν την πόλη από στεριά και θάλασσα.

Σε ετοιμότητα επίθεσης, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι στην Οδησσό, καθώς θεωρούν πως πλέον είναι θέμα χρόνου η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, στην πόλη. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στην Οδησσό, χθες έγινε βομβαρδισμός 4 χωριών και πόλεων περίπου 60 χλμ. μακρύτερα, στα δυτικά, ενώ υπήρξε και παράκτιος βομβαρδισμός, για να αχρηστευθούν οι νάρκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βρετανία: Η ρωσική εισβολή έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, σε όλα τα μέτωπα

Περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες βρίσκονται στα χαρακώματα στην πόλη και περιμετρικά αυτής, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της αεράμυνας βρισκόταν στην πόλη Τούζλα, όπου έγινε και η κατάρριψη των δύο Μινκ. Τα ρωσικά πλοία είναι πλέον ορατά και πλησιάζουν τις ακτές της Οδησσού, με τους κατοίκους και τις αρχές να αναμένουν τους βομβαρδισμούς.

«Πριν την απόβαση θα δούμε αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων»

Φιλοξενούμενος στο MEGA ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος ανέλυσε τα δεδομένα σημειώντας αρχικά πως: «Η αποβατική επιχείρηση είναι μια από τις πιο πολύπλοκες επιχειρήσεις που υπάρχουν. Απαιτεί εκκαθάριση των ακτών από ναρκοπέδια, και ακριβέστατο συγχρονισμό και αεροπορική υποστήριξη. Πριν γίνει η αποβατική ενέργεια πρέπει να δούμε αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων, στην περιοχή. Ο κίνδυνος είναι ότι όταν πας σε χειρουργικού τύπου χτυπήματα, πρέπει να πετάς χαμηλά, και άρα είσαι ευάλωτος. Είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση, για αυτό οι Ρώσοι καθυστερούν, και πρέπει να γίνει και από τη θάλασσα και από την ξηρά».

«Ο Πούτιν αν πάρει την Οδησσό μπορεί να ενώσει με την Υπερδνειστερία. Οι αναλυτές λένε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν είναι αρκετές, για την κατάληψη των πόλεων και την κατοχή. Η ειρηνευτική διαδικασία κατά τη γνώμη μου συμφέρει και τον Πούτιν και τον Ζελένσκι», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με το σχέδιο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που παρουσίασαν και οι FT, ο κ. Φενέκος ανέφερε ότι «Αναγκαστικά θα προχωρήσουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες. Κάποιοι τις προωθούν και κάποιοι τις υπονομεύουν. Οι δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν ότι είναι εγκληματίας πολέμου υπονομεύουν τη διπλωματία. Δεν κάνει να ρίχνεις “λάδι στη φωτιά”. Δεν αμφισβητούμε ότι γίνονται εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά καλύτερα να είναι λιγότερες οι δηλώσεις. Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα δεχτεί το σχέδιο το να είναι η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ εγγυήτριες δυνάμεις».

«Το ότι υπάρχει σχέδιο για να τελειώσει ο πόλεμος είναι θετικό. Πρέπει το ΝΑΤΟ να βγάλει ανακοίνωση ότι δεν θέλει την ένταξη της Ουκρανίας. Αν βασιστεί ο Πούτιν στη δέσμευση της Ουκρανίας γι΄ αυτό, κανείς δεν του εγγυάται ότι σε 10-15 χρόνια θα το αντιμετωπίσει και πάλι. Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να τοποθετηθεί, είναι η ώρα των καθαρών γραμμών», τόνισε κλείνοντας ο κ. Φενέκος.

Διαβάστε Επίσης

ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα στον Μπάιντεν η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Tο δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», με ιρανικό πετρέλαιο,