ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Φέρνετε νέες δυνάμεις…

- in ΑΡΘΡΟ
Η Ρωσία ανακοίνωσε το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων στην Κριμαία - Αποχωρούν στρατεύματα Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ επέκρινε έντονα χθες τη Ρωσία ότι αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία παρά τους ισχυρισμούς των ρωσικών στρατιωτικών Αρχών ότι προχωρά σε αποκλιμάκωση.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Δορυφορικές φωτογραφίες, καθώς και πληροφορίες αμερικανικών και βρετανικών κύκλων στην Ανατολική Ουκρανία δείχνουν αυτό που πολλές φορές τονίζουν οι Δυτικοί, ότι «μετά από στρατιωτικές ασκήσεις ή επίδειξη δύναμης, οι πρώην Σοβιετικοί /Ρώσοι αφήνουν τον οπλισμό τους στις μεθοριακές περιοχές και επανέρχονται, όταν θέλουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους». Ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε χθες, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των τριάντα κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, ότι «αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι πως έχουν αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων, ως και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν. Άρα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμμία αποκλιμάκωση».

Το ρωσικό υπουργείο ΄Αμυνας δημοσίευσε βίντεο και υποστηρίζει ότι άρματα μάχης, μηχανοκίνητο πεζικό, ως και αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού αποχωρούν από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα κατέχει παράνομα και έχει προσαρτήσει από το 2014. Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι έχουν επανατοποθετήσει συχνά στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατεύματα κατά τη διάρκεια ασκήσεων και η μετακίνηση του συγκεκριμένου αρματικού δυναμικού δεν επιβεβαιώνει μια πραγματική – ουσιαστική απόσυρση, ενώ ορισμένα από αυτά τα τεθωρακισμένα έχουν τη βάση τους, μέσα στην Κριμαϊκή χερσόνησο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος από τις Βρυξέλλες, εξετάζεται στη διάρκεια της διήμερης συνόδου το ΝΑΤΟ να αποφασίσει την υιοθέτηση νέων μέτρων, για να αποτρέψει ενδεχόμενη νέα απειλή από τη Ρωσία στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής επιπρόσθετων στρατευμάτων, ως και εξοπλισμού στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία-Βαλτικά κράτη, Ρουμανία), ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον υπογράφοντα ότι εξετάζεται η αποστολή  4.000 και πλέον στρατιωτών στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία, ενώ μελετούν κατόπιν αμερικανο-βρετανικής εισήγησης τα ισχύοντα πυρηνικά αποτρεπτικά μέτρα της Συμμαχίας, με τις συζητήσεις για αυτά να είναι άκρως απόρρητες. Η Ρωσία διατηρεί ένα υπολογίσιμο απόθεμα τακτικών πυρηνικών όπλων, που υπερτερεί έναντι του περιορισμένου των 160-170 αεροπορικών τακτικών πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε αεροπορικές βάσεις σε Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ολλανδία και Βέλγιο.

«Η κλιμάκωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα είναι αυξανόμενη και σημαντική και απαιτεί από εμάς ως Συμμαχία να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», δήλωσε χθες προσερχόμενη στη σύνοδο η υπουργός ΄Αμυνας του Καναδά, Ανίτα Ανάντ.

Ειδικότερα, οι δορυφορικές φωτογραφίες Maxar, που κυκλοφόρησαν αργά χθες βράδυ, έδειξαν στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό να προσεγγίζει την Ουκρανία. Σε ειδική 8σέλιδη έκθεση τονίζεται ότι «σημαντική είναι η νέα ρωσική δραστηριότητα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την άφιξη πολλών μεγάλων αποστολών στρατευμάτων, επιθετικών ελικοπτέρων, νέες αναπτύξεις αεροσκαφών για χερσαίους στόχους, ως και μαχητικών-βομβαρδιστικών σε προωθημένες θέσεις κ.ά.

Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες δείχνουν μια νέα ομάδα επιθετικών ελικοπτέρων κοντά στη λίμνη Donuzlaz, στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, μια νέα ανάπτυξη αεροσκαφών SU-34 κοντά στο Primorsko-Αkhtarsk στην Αζοφική Θάλασσα, τη στέγαση υπολογίσιμης νέας στρατιωτικής δύναμης κοντά στη ρωσική πόλη Yelnya, περίπου 115 μίλια από το σύνορα Ουκρανίας, κ.ά.

Ο Mακντάνιλ Γουίκερ, αντιπρόεδρος σε θέματα στρατηγικής στην Babel Street, επεσήμανε: «Οι αναλυτές δεν έχουν δει καμμία ένδειξη εκτός των ρωσικών μέσων ενημέρωσης», ενώ η Λορίν Σπεράντζα, διευθύντρια του Προγράμματος Διατλαντικής ΄Αμυνας και Ασφάλειας στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, δήλωσε: «Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία τοποθετεί διάφορα σύγχρονα οπλικά συστήματα, που θα ήθελε να έχει εκεί, για να υποστηρίξει μια εισβολή, γι΄ αυτό και χρειάζεται να επαληθεύσουμε τα γεγονότα επιτόπου, πριν δεχτούμε το Κρεμλίνο». Η Σπεράντζα είπε ότι η Ρωσία προέβη σε παρόμοιους ισχυρισμούς για αποχώρηση και αποκλιμάκωση την περασμένη άνοιξη, μετά από μια στρατιωτική συσσώρευση, αλλά στην πράξη απέσυρε μόνο κάποια όπλα, ενώ άλλα τα διατήρησε στη θέση τους ή αρκετά κοντά.

Ουκρανία: Πολυεθνική μάχιμη δύναμη του ΝΑΤΟ, στη Ρουμανία

Μετά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου των υπουργών ΄Αμυνας των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχικών σχηματισμών στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Γαλλία πιθανότατα να αναλαμβάνει επικεφαλής μιας τέτοιας πολυεθνικής δύναμης κρούσης, με έδρα τη Ρουμανία.

Πληροφορίες του υπογράφοντος αναφέρουν ότι σε αυτή τη δύναμη, με έδρα την Κράιοβα ή την Κωστάντζα, θα κληθεί να συμμετάσχει και η Ελλάδα, μαζί με στρατιωτικές μονάδες από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ως και «στοιχεία» από τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένονται αποφάσεις, αφού ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές μεταξύ Αμερικανών και Γάλλων, ενώ οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Γαλλίας φέρεται να τα έχουν ήδη συζητήσει. Σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο έχουν γίνει αρχικές συζητήσεις ανάμεσα στους νατοϊκούς διοικητές σε Μονς/Βέλγιο και Νάπολι.

Πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους αργά χθες το απόγευμα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τη σύσταση νέων ομάδων μάχης, για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς.

Ειδικότερα, πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τη διεύρυνση με περαιτέρω πολυεθνικές μονάδες μάχης, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, για να συμπληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες τέσσερις στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, που έχουν ως επικεφαλής χώρες τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να ηγηθεί μιας τέτοιας μάχιμης δύναμης στη Ρουμανία, τονίζοντας: «Θα λάβουμε υπόψη τις συμβουλές από τους στρατιωτικούς διοικητές εντός 4-5 εβδομάδων και μετά θα ληφθεί η τελική απόφαση». Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα «ανταγωνιστεί» τη Μόσχα, αλλά αποτελεί προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο ότι η επιθετικότητα των τελευταίων μηνών θα «ανταμειφθεί», με μια περαιτέρω παρουσία του ΝΑΤΟ σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε χθες πως οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευθεί μια επίλυση της κρίσης. Ο Μπλίνκεν συμφώνησε με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε χθες το πρωί (ώρα ΗΠΑ), λέγοντας ότι «υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της, ενώ βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να προωθούνται προς τα σύνορα με την Ουκρανία».

leftherostypos.gr 

Διαβάστε Επίσης

Ζαχάροβα: Μπορούμε να τα βάλουμε με όλη την Ευρώπη…

Η Μόσχα θα μπορούσε να τα βάλει με