Ασκήσεις πολέμου στην Ουκρανία: 140.000 Ρώσοι στρατιώτες, στη μεθόριο

- in ΕΡΕΥΝΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναπτύσσονται και αμερικανικές δυνάμειςΗ κατάσταση στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα καθημερινά χειροτερεύει, αφού και από τις τρεις μεθοριακές ζώνες (βόρεια από Λευκορωσία/Μπρεστ ως Μαζίρ, νότια από Κριμαία και ανατολικά από το γεωγραφικό τόξο Ροστόβ ο ντον/Αζοφική προς Σάχτι, Μπελγκορόντ, Γιέλετς, Βορονέτς Κουρσκ) η Μόσχα αυξάνει τον αριθμό των προωθημένων ταγμάτων, ενώ από το Βλαδιβοστόκ και την Απω Ανατολή/Σιβηρία έρχονται επιπρόσθετες μηχανοκίνητες, τεθωρακισμένες και πυραυλικές μονάδες.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε επιμέρους εκτιμήσεις του τελευταίου 48ωρου, επισημαίνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει κοντά στην Ουκρανία συνολικά 83 «τακτικές ομάδες τάγματος» (δηλαδή περίπου 27 ταξιαρχίες), κάθε μία από τις οποίες είναι περίπου ισοδύναμη σε μέγεθος με ένα αμερικανικό τάγμα μεταξύ 850 και 1.000 στρατιωτών. Συνεπώς, έχουμε μια αριθμητική αύξηση από τις 60 τακτικές ομάδες τάγματος που βρίσκονταν στην περιοχή πριν από δύο εβδομάδες. Επίσης, άλλες 14 τακτικές ομάδες τάγματος είναι καθ’ οδόν προς τη συνοριακή περιοχή από άλλες περιοχές της Ρωσίας, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Στουτγάρδη και στην Πολωνία έλεγαν χθες στον υπογράφοντα ότι η Ρωσία επιδιώκει να διαθέτει συνολικά στο μέτωπο 105 έως 110 «τακτικές ομάδες τάγματος» για χρήση σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή, αλλά πιθανότατα ο Πούτιν δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ενέργεια συμβατικά και εδαφικά περιορισμένη. Επί του παρόντος φέρεται ο ρωσικός στρατός να είναι έτοιμος στο 70%.

Συμπεριλαμβανομένων των μονάδων υποστήριξης, η Ρωσία μπορεί να στοχεύει να έχει 140.000 στρατιώτες στη θέση τους για μια πλήρους κλίμακας εισβολή και μπορεί να φθάσει σε αυτό το επίπεδο τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, αν και οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Μόσχας δείχνει να στοχεύει σε επιμέρους κλιμακωτές κινήσεις, αφού το τελικό μέγεθος και η κλίμακα των ρωσικών δυνάμεων είναι ασαφής, ενώ δεν έχουν κλείσει τελείως ορισμένα διπλωματικά «παραθυράκια», για τυχόν αποκλιμάκωση.

Προβληματισμό, πάντως, αναφορικά με τους στρατιωτικούς δείκτες έχει προκαλέσει και μια άσκηση των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, που συνήθως διεξαγόταν κάθε φθινόπωρο, ενώ προ ημερών προγραμματίστηκε εκ νέου για τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου (με περισσότερο εκφοβιστικό ρόλο και στο χρονικό διάστημα που κυριαρχεί η έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη εισβολή). Πάντως, αποκλείεται χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά η ρωσική άσκηση πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη δοκιμαστική εκτόξευση άοπλων πυραύλων μικρού βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος και όχι μακριά από τη συνοριακή ζώνη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μια ρωσική εισβολή θα επικρατούσε του ουκρανικού στρατού, αλλά η Μόσχα δεν θα μπορούσε να θέσει υπό τον έλεγχό της τον τυχόν καταληφθέντα χώρο, γιατί θα τη διαδέχονταν αντάρτικο, ως και άλλες ασύμμετρες ενέργειες που θα προκαλούσαν ένοπλες συγκρούσεις στις πόλεις, ως και μαζικές εξεγέρσεις. Η συνεχιζόμενη ρωσική συσσώρευση δυνάμεων έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκαλύπτει στο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων ενδεχόμενα σχέδια του Πούτιν στο να δημιουργήσει προσχήματα για εισβολή, συνεπικουρούμενη και από τη βρετανική κυβέρνηση.

Πάντως έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες εφιαλτικά σενάρια για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης, και μάλιστα γίνεται λόγος για 25-50 χιλιάδες νεκρούς αμάχους, 5-25 χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ως και 3-10 χιλιάδες Ρώσους.

Από τη μεριά της Ουκρανίας οι έφεδροι αξιωματικοί της, στο πλαίσιο της δομής της «εδαφικής άμυνας», πραγματοποιούν συνεχώς εβδομαδιαία στρατιωτική και άλλη εκπαίδευση για αμάχους και προετοιμάζονται για τυχόν προβλήματα, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης. Στην τελευταία εκπαιδευτική άσκηση, το περασμένο Σάββατο, στην πρωτεύουσα Κίεβο, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 πολίτες, στρατιωτικό προσωπικό και έφεδροι. Ως μέρος της μαζικής στρατολόγησης για τον εθελοντικό στρατό, η εκπαίδευση διεξήχθη από την Ουκρανική Λεγεώνα -ένα σώμα που οργανώνει στρατιωτική εκπαίδευση για τον άμαχο πληθυσμό- μαζί με το Τάγμα Εδαφικής Αμυνας της περιοχής Desniansky και το Στρατηγείο Αμυνας του Κιέβου.

Στο μεταξύ, βρίσκονται ήδη στην Πολωνία ο διοικητής και το επιτελείο της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας (υποστράτηγος Κρίστοφερ Ντόναχιου) και χθες, είχε εκτενείς συζητήσεις με Πολωνούς και άλλους νατοϊκούς στρατιωτικούς παράγοντες. Επίσης έχει αφιχθεί στη Γερμανία το επιτελείο του 18ου αερομεταφερόμενου σώματος στρατού από το Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ ήδη έφθασαν μέσω Τσεχίας και Ουγγαρίας στη Δυτική Ρουμανία τα πρώτα τμήματα της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ΗΠΑ από το Βίλσεκ της Βαυαρίας (κοντά στα γερμανο-τσεχικά σύνορα).

Ο υποστράτηγος Ντόναχιου -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος- προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο μέτωπο της Λευκορωσίας, η οποία έχει σύνορα όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με τρία κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ήτοι Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σύντομα θα μεταφέρει ακόμη περισσότερα στρατεύματα, σε συμμαχικά κράτη στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, και κυρίως σε Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε τμήμα της δύναμης που έχει συγκεντρώσει κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας για να καταλάβει ουκρανικές πόλεις και «σημαντικά εδάφη» ή για να πραγματοποιήσει «προκλητικές πολιτικές ενέργειες», όπως η αναγνώριση αποσχισμένων εδαφών εντός της Ουκρανίας, και δεν απέκλεισε δολιοφθορές, μαζικές κυβερνοεπιθέσεις, ως και αποσταθεροποιητικές κινήσεις μέσω δράσης της ρωσικής εθνοφυλακής, ως και παραστρατιωτικών τσετσενικών ομάδων.

Διπλωματικές επαφές 

Παρά την αρνητική τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις στο έδαφος, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και ήταν σύμφωνοι στο ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διατηρήσει την ενότητά του. Ο Μακρόν μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα και αύριο στο Κίεβο, ενώ την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στις πρωτεύουσες της Ρωσίας και Ουκρανίας ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. Σήμερα ο Σολτς είναι στις ΗΠΑ για επαφές με τους Μπάιντεν, Μπλίνκεν και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αθανάσιος Ε. Δρούγος

eleftherostypos.gr

Διαβάστε Επίσης

Δεν ζούμε στην πραγματικότητα όπως είναι, αλλά…

Δεν ζούμε στην πραγματικότητα όπως είναι, αλλά στην