Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία ίσως εισβάλλει στα μέσα Φεβρουαρίου, στην Ουκρανία

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία ίσως εισβάλλει μέσα Φεβρουαρίου στην Ουκρανία

Εντείνονται οι ανησυχίες ένοπλης σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Μόσχα διαθέτει τη στρατιωτική ικανότητα για επίθεση και έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, μεταφέρει -σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς- φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό στη μεθόριο, γεγονός που ενισχύει τη στρατιωτική της ετοιμότητα ενόψει επίθεσης.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι αναπόφευκτη, υπάρχει ακόμη η διπλωματική οδός αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δει ενδείξεις ότι η Ρωσία κινείται προς αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ουάσιγκτον, που «προβλέπει» ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, ετοιμάζεται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη.

«Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την ώρα που ηχούν τα τύμπανα του πόλεμου, το χαρτί της διπλωματίας δεν έχει αποσυρθεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για περισσότερο από μία ώρα με τον Ρώσο ομόλογό του και συμφώνησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν μίλησε για σχέδιο επίθεσης και είπε πως θέλει να συνεχίσει το διάλογο με τη Γαλλία και τους συμμάχους μας», ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

«Οι απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις ουσιαστικές ανησυχίες της Ρωσίας», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου.

«Αν η Ρωσία δηλώνει πως υποστηρίζει τη Συμφωνία του Μινσκ, τις διαπραγματεύσεις και δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία- και αυτό το δηλώνουν ανοιχτά σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης- τότε θα μπορούσαν τουλάχιστον να κάνουν κάποια βήματα, που να το αποδεικνύουν», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος θα επισκεφθεί και την Ουκρανία.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στα μέσα ή τέλη Φεβρουαρίου και αυτό, γιατί δεν επιθυμεί να αναστατώσει τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα και τους ίδιους τους Κινέζους των οποίων την υποστήριξη χρειάζονται, στην περίπτωση που επιβληθούν οι βαρύτατες κυρώσεις στο ενδεχόμενο εισβολής, στην Ουκρανία.

ΕΡΤ1 

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου