Αρμενία – Τουρκία σε συνομιλίες επαναπροσέγγισης, στη Μόσχα

- in ΔΙΕΘΝΗ

Αρμενία και Τουρκία αρχίζουν συνομιλίες επαναπροσέγγισης στη Μόσχα

Φωτ. αρχείου: Reuters

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Αρμενίας-Τουρκίας αρχίζει σήμερα Παρασκευή, στη Μόσχα

Διμερείς επαφές αποκατάστασης των πολύ ταραγμένων σχέσεών τους αρχίζουν την Παρασκευή η Τουρκία και η Αρμενία, και μάλιστα επί ουδετέρου εδάφους, στη Μόσχα. Το Γερεβάν προσβλέπει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων των δύο άσπονδων γειτόνων, ύστερα από δεκαετίες αντιπαλότητας.

Αποκορύφωμα της έντασης μεταξύ των δύο χωρών ήταν η έμπρακτη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν στην ένοπλη σύγκρουση με την Αρμενία, για τον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, με την Άγκυρα να κατηγορεί τους Αρμενίους για κατάληψη αζέρικου εδάφους.

Επί τρεις δεκαετίες, η Τουρκία και η Αρμενία δεν έχουν διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις, και οι συνομιλίες μέσω εκπροσώπων τους στη ρωσική πρωτεύουσα συνιστούν την πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των επαφών της ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης το 2009. Η συμφωνία εκείνη δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες.

Μετά τον πόλεμο για τον Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία άρχισε να επιζητεί επαναπροσέγγιση με την Αρμενία, καθώς προσβλέπει σε αύξηση της επιρροής της, στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Γερεβάν ελπίζει πως οι νέες συνομιλίες θα οδηγήσουν στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και στο να ξανανοίξουν τα τουρκοαρμενικά σύνορα, που είναι κλειστά από το 1993.

Το κλείσιμο των συνόρων εκ μέρους της Άγκυρας σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες απευθείας διμερούς εμπορίου. Το έμμεσο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας έχει αυξηθεί λίγο από το 2013 και μετά, αλλά βρισκόταν μόνο στα 3,8 εκατ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με επίσημα τουρκικά στοιχεία.

Πέρυσι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα επαναλάβουν την απευθείας αεροπορική τους σύνδεση, μέσω της νέας αυτής επαναπροσέγγισης, προσθέτοντας πάντως πως ό,τι βήματα κάνει σχετικά η Τουρκία θα είναι σε συντονισμό με το Αζερμπαϊτζάν. Οι πτήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πηγή: Reuters

Διαβάστε Επίσης

Φιλάργυρος – Αίσωπος

253. ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ [253.1] φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος